Srbi među najčešćim kupcima nekretnina u zemlji bivše Jugoslavije

Do 15. jula u Sloveniji je registrovano oko 10.800 ugovora o kupoprodaji nekretnina, čija je ukupna vrednost nešto manja od 770 miliona evra.

Region

Izvor: SEEbiz

Četvrtak, 13.08.2020.

08:33

Srbi među najčešćim kupcima nekretnina u zemlji bivše Jugoslavije
Foto: Depositphotos, Anastasios7

U odnosu na drugu polovinu 2019. godine, zabeleženi broj zaključenih transakcija kupovine i prodaje i njihova ukupna vrednost smanjili su se za oko 40 posto.

U odnosu na prvu polovinu 2019. godine, broj transakcija bio je manji za 40 posto, a njihova vrednost za 45 posto, objavila je Geodetska uprava. Ove godine pandemija je praktično imala za posledicu prestanak ugovaranja na slovenačkom tržištu nekretnina, prenosi SEEbiz.

Zbog toga je Geodetska uprava odlučila da objavi trenutno dostupne preliminarne podatke o uticaju epidemije na promet nekretninama, iako većina transakcija nekretninama u prvoj polovini godine još nije zabeležena i obrađena za detaljnije analize tržišta.

Konačni podaci o slovenačkom tržištu nekretnina u prvoj polovini ove godine biće objavljeni u oktobru u redovnom polugodišnjem izveštaju o slovenačkom tržištu nekretnina.

Prema prilično nepotpunim podacima, u prvoj polovini ove godine cene polovnih stanova u Sloveniji porasle su za tri posto u odnosu na drugu polovinu 2019. godine, za sedam posto u odnosu na prvo polugodište 2019. godine i za 11 posto u odnosu na prvu polovinu 2018. godine.

Prvi put je prosečna cena polovnog stana na državnom nivou premašila granicu od 1.900 evra po metru kvadratnom.

Treba napomenuti da je deo statističkog povećanja prosečne cene na nacionalnom nivou u prvoj polovini 2020. godine takođe posledica većeg udela Ljubljane, gde su cene stanova najviše, u ukupnom broju stambenih transakcija. Prema preliminarnim podacima, udeo Ljubljane u ukupnom broju uzetih transakcija (ukupna veličina uzorka) povećao se s uobičajenih oko 25 posto na gotovo 30 posto.

Udeo stranih kupovina i prodaje stambenih nekretnina u Sloveniji poslednjih godina je manje ili više stabilan. U okviru toga povećava se udeo kupovine kupaca sa mešovitim državljanstvom.

U razdoblju od 2017. do 2019. godine, kao i obično, među prvih pet najčešćih stranih kupaca stambenih nekretnina u Sloveniji bili su državljani susednih zemalja, s izuzetkom Mađarske, te građani Nemačke i Srbije.

U poslednje tri godine najveći interes stranaca za kupovinu stambenih nekretnina bio je u opštinama Sežana i Bovec.

U poslednje tri godine stranci su u Sloveniji kupili samo nešto više stambenih nekretnina nego što su ih prodali. Međutim, uzimajući u obzir stranke sa mešovitim državljanstvom, prodali su više nego što su kupili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: