Privreda

Teška vremena za češke pivare

Teška vremena za češke pivare
Foto: Ilustracija | Teška vremena za češke pivare

Tokom zaključavanja od marta do maja, prihodi češkog sektora proizvodnje piva smanjeni su za 4,7 milijardi kruna (179 miliona evra), usljed pada prodaje piva od 55 odsto.

S oko 72,8 miliona litara neprodanog piva, mnogi su pokrenuli usluge šaltera i dostave, ali gubici su i dalje pogubni, posebno za pabove koji se oslanjaju na prehrambene strane svog poslovanja, izvještava "Euronews".

Uprkos porastu kupovanja flaširanog piva, pivari su izgubili oko 1,1 milijardu kruna (42 miliona evra), prema Martini Ferencovoj, izvršnom direktoru Češkog udruženja pivara i maltezera.

"Većina pabova ponovo je otvorena u junu, ali na naredne sedmice će odlučiti da li će preživjeti", rekla je Ferencova.

"Najkritičnija situacija je u Pragu, Karlovim Varima i drugim lokalitetima zavisnim od turizma", dodala je.

S obzirom da su ovogodišnji brojevi za putovanje grozničavi i da su uobičajene gromoglasne ljetne turističke djelatnosti svedene na poteškoće, vlasnici pabova izražavaju zabrinutost.

Ako Češku pogodi drugi talas Kovid-19, restorani će morati da se "u potpunosti oslone" na pomoć države, prenosi "Indikator".

Budući da mnogi epidemiolozi predviđaju drugi talas izbijanja virusa na jesen, pivska industrija ima razloga biti zabrinuta zbog malih kompanija koje su istorijski činile okosnicu boemske proizvodnje piva.

"Iako su kafići i restorani otvoreni, mi definitivno nismo pobijedili", rekao je Luboš Kastner, suosnivač grupe restorana Hospodska.

"Potražnja je na mnogim mjestima i dalje smanjena, dok se troškovi vraćaju na prvobitne nivoe. Posebno na turističkim lokacijama, restoranima je potrebna pomoć, kao i hotelima i banjama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije