PREMIJERKA NOVOG ZELANDA O KORONI: Situacija je ozbiljna! Biće teško pre nego što postane bolje (VIDEO)
Foto: Profimedia

džasinda ardern

PREMIJERKA NOVOG ZELANDA O KORONI: Situacija je ozbiljna! Biće teško pre nego što postane bolje (VIDEO)

Planeta -

Otkriće pre dva dana da je četvoročlana porodica zaražena korona virusom, šokiralo je građane Novog Zelanda, a premijerka Džasinda Ardern podsetila je svoje sugrađane da će narednih dana biti "teško, pre nego što postane bolje".

Vlada Novog Zelanda susreće se u ovom trenutku sa određenim kritikama zbog pojave novih slučajeva u zemlji u kojoj nije bilo novozaraženih više od tri meseca.

Nadležni su saopštili da je juče registrovano još 13 novih slučajeva kovida-19 i da ima ukupno 36 aktivno bolesnih.

"Situacija je ozbiljna. Rešavamo je na hitan, ali miran i metodičan način", izjavila je premijerka Ardern i potvrdila da će ponovo biti uvedene stroge restriktivne mere u Ouklendu, kao i obavezna fizička distanca u ostatku zemlje.

"Ponovo smo se uverili koliko je ćudljiv ovaj virus i koliko lako se prenosi. Teške mere u samom početku su i dalje najbolji način da mu se suprotstavimo", ukazala je premijerka Novog Zelanda.

Građanima 1,7 milionskog Ouklenda u sredu je bilo ostavljeno samo nekoliko sati da se pripreme za vanredno stanje 3. stepena koje podrazumeva da svi ostanu u svojim kućama, osim zaposlenih na ključnim poslovima od opšteg značaja.

Ostatak zemlje biće do danas pod vanrednim merama 2. stepena kada se očekuje da premijerka najavi svoje sledeće odluke.

Nacionalna stranka Novog Zelanda traži da se izbori zakazani za septembar održe u novembru, ali očekuje se da će premijerka Ardern ovu odluku doneti pre ponedeljka.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja