Ostali sportovi

Prvakinja BiH Vanja Spaić za "Nezavisne": Trenutno vrijedim za 55 metara

Prvakinja BiH Vanja Spaić za "Nezavisne": Trenutno vrijedim za 55 metara
Foto: N.N. | Prvakinja BiH Vanja Spaić za "Nezavisne": Trenutno vrijedim za 55 metara

Voljela bih imati još takmičenja ove godine i baciti preko 55 m ove sezone, jer vjerujem da vrijedim za te dužine trenutno, rekla je ovo za "Nezavisne" nova-stara rekorderka i prvakinja BiH u bacanju koplja Vanja Spaić (24).

Uprkos pandemiji virusa korona i činjenici da atletičari ove godine skoro nisu nikako imali takmičenja, Trebinjka Vanja Spaić je nedavno u Zenici uspjela da obori rekord BiH, koji je sama postavila. Spaićeva je koplje bacila na daljinu od 53,50 metara, čime je popravila dosadašnji nacionalni rekord od 52,93 metra, koji je postavila 2018. godine u SAD. Tada je srušila i 32 godine star rekord Univerziteta "Fresno Stejt"

"Ja sam srećna što sam imala uopšte priliku ove godine da nastupam, trenirala sam naporno čitavu zimu i nisam prestala iako je bilo teško trenirati od marta i pojave virusa. Trenutno sam u odličnoj formi i imam još dosta prostora za napredak", kaže 24-godišnja bh. šampionka.

Ovaj rezultat dobija na značaju i kada se zna da je Vanja 2018. godine operisala lakat, što je zahtijevalo dužu pauzu, tako da gotovo i nije nastupala u prošloj godini. Ipak, to je nije spriječilo da se vrati još jača.

"Ovo je prva godina ozbiljnog nastupa od 2018, jer sam tada imala operaciju lakta. Vratila sam se još jača i još imam dosta da radim na sebi i svojoj tehnici, ima još dosta prostora za napredak", ističe Spaićeva i dodaje:

"Što se tiče daljih takmičenja, nadam se da će se odrzati Balkansko prvenstvo koje treba biti u Turskoj u septembru. Zbog kovid situacije, sve je neizvjesno, ali se nadam tom nastupu. Sljedeća sezona će biti mnogo uzbudljivija jer me čeka dosta više velikih takmičenja i u Americi i u Evropi."

Inače, jedna od najboljih bh. atletičarki već pet godina živi i studira u SAD. Tada je odlučila da napusti rodno Trebinje, najviše zbog uslova za treniranje, koji su u Kaliforniji idealni.

"U Americi sam već pet godina, studiram i nastupam za 'Fresno Stejt', gdje sam dobila punu stipendiju. Završila sam fakultet ovog maja, odsjek Communications, ali sam upisala master. U Kaliforniji imam odlične uslove za rad i studiranje, vrijeme je takođe odlično, zato sam bez puno razmišljanja i otišla. U BiH dođem preko ljeta, gdje nastupam za reprezentaciju BiH", zaključila je sjajna atletičarka, koja se odmara u rodnom gradu.

Ukoliko je posluži prije svega zdravlje, nema sumnje da će Vanja, koja se atletikom počela baviti sa 11 godina u AK Leotar, nastavljati da niže sjajne rezultate, prije svega na velikim takmičenjima, a očekuje se i nove bh. rekorde i njenog univerziteta. Prije dvije godine Atletski savez BiH ju je proglasio za najbolju atletičarku BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije