Biznis Vesti
Kanadska pokrajina Ontario se suočava sa RECESIJOM

Kanadska pokrajina Ontario se suočava sa RECESIJOM

Kanadska pokrajina Ontario, koja je sa oko 15 miliona stanovnika najmnogoljudnija u Kanadi, danas je priznala da se suočava s recesijom.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
kanada pucnjava profimedia-0514309012 Foto: Profimedia
kanada pucnjava profimedia-0514309012

Prema pisanju Glob and Maila, deficit kanadske pokrajine Ontario će se 2021. godine povećati na 38,5 milijardi dolara, što je skoro dvostruko vise nego što je predviđeno u martu, kada je ministar finansija Rod Filips izjavio da je pokrajina u recesiji kao rezultat pandemije COVID-19.

Vlada Ontarija objavila je u sredu svoj finansijski izveštaj za prvo tromesečje, koji je otkrio da će vlada potrošiti 30 milijardi dolara u cilju ekonomskog oporavka, što se bitno razlikuje od brojke najavljene u martu, 17 milijardi dolara.

Pročitajte još

U dokumentu se kaže da je BDP pokrajine opao za dva procenta u prvom kvartalu, a ekonomisti predviđaju da će pasti za 6,6 procenata do kraja godine.

Pokrajina je izgubila skoro 1,2 miliona radnih mesta između februara i maja, „znatno vise od gubitaka zabeleženih u proteklim recesijama“, navodi se u izveštaju.

Vlada Ontarija je u martu prognozirala 20,5 milijardi dolara deficita, što je više nego dvostruko u odnosu na deficit u iznosu od devet milijardi dolara prošle godine.

S obzirom na to da Ontario predviđa drugi talas korona virusa na jesen, ministar Filips je rekao da je vlada fokusirana na zdravlje stanovnika pre svega.

Pročitajte još

Filips smatra da će ugostiteljska i turistička industrija biti najteže pogođene jer su se promenile navike potrošača.

Nova planirana ulaganja Ontarija uključuju 4,4 milijarde dolara za zdravstvenu zaštitu, a tu ulaže i domovi za dugotrajno zbrinjavanje, povećano testiranje i trošenje na ličnu zaštitnu opremu, 7,3 milijarde dolara za inicijative kao što su privremeni program za pomoć tokom pandemije u provinciji i četiri milijarde dolara ulaganja u opštine i tranzit.

U junu i julu zaposlenost u Ontariju porasla je za 528.600 radnih mesta, a stopa nezaposlenosti smanjena je na 11,3 posto.

Prodaja nekretnina u Ontariju porasla je za 56,6 odsto u maju i 67 odsto u junu nakon pada tokom dva uzastopna meseca.

Što se tiče sektora proizvodnje, prodaja je u maju porasla 17,5, a maloprodaja za 14,2 odsto.