Najnovije vesti
Vesti Hronika
UBIJALI, PLJAČKALI, KRIJUMČARILI Filmske priče o zločinima ŠEST CRNOGORACA sa Interpolove poternice (FOTO)

UBIJALI, PLJAČKALI, KRIJUMČARILI Filmske priče o zločinima ŠEST CRNOGORACA sa Interpolove poternice (FOTO)

Interpolova Komisija za kontrolu međunarodnih poternica odlučila je prošle sedmice da predsednika Atlas grupe Duška Kneževića skine sa Interpolove crvene poternice koju je za njim raspisala Crna Gora. Tako se broj crnogorskih državljana koji se nalaze na javnoj poternici smanjio na šest. Broj onih koji se nalaze na tajnim poternicama desetostruko je veći.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Jovica Zindović Foto: Interpol / screenshot
Jovica Zindović

Za šest crnogorskih državljana raspisana je javna crvena Interpolova poternica. Prema podacima sa sajta te organizacije, na listi su Jovica Zindović, Dragan Gajić, Alen Velović, Dejan Šekularac, Goran Milašinović i Božidar Samardžić.

Šarićev bivši zet pobegao iz zatvora

Zindović, koji je u javnosti poznat kao bivši zet Darka Šarića, osuđen je u tri zemlje – Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

Jovica Zindović
Foto: Interpol / screenshot
Jovica Zindović

On je pred zagrebačkim Opštinskim sudom u odsustvu nepravosnažno osuđen zbog posedovanja falsifikovanih hrvatskih dokumenata.

Jovica Zindović
Foto: Vijesti/J. Ćetković / RAS Srbija
Jovica Zindović

Zindović (43) je, prema pisanju tamošnjih medija, tokom 2007. pod lažnim hrvatskim identitetom boravio nekoliko puta u toj zemlji i u više navrata dolazio u prostorije zagrebačke policije u Petrinjskoj gde je podizao dokumente, a imao je dve prijavljene adrese na području Zagreba i Velike Gorice.

Zbog ubistva Luke Popovića 2013. godine u Crnoj Gori je osuđen na 15 godina zatvora.

Pročitajte još

Zindović je sa osuđenikom Ivanom Vujovićem uspeo da pobegne čuvarima bjelopoljskog zatvora 7. oktobra 2015. godine.

Sa falsifikovanim dokumentima opet je uhapšen u Beogradu 2017. godine, prilikom čega su u stanu u kom boravi pronađeni automatska puška, hekler sa prigušivačem, tri pištolja, pet pancira, 82.000 evra i pola kilograma kokaina.

Zbog tog dela je početkom ove godine pravosnažno osuđen na osam godina zatvora u Srbiji, a čeka se na njegovo izručenje Crnoj Gori zbog služenja kazne za ubistvo Popovića.

Šverc droge i krađa kazana za rakiju

Novljanina Dragana Gajića potražuje Bosna i Hercegovina zbog krijumčarenja droge u toj zemlji. Njemu se nakon potpisivanja sporazuma o krivici u BiH gubi svaki trag do hapšenja 2016. godine u Crnoj Gori zbog krađe kazana za rakiju. Nakon toga je iz Tužilaštva BiH najavljeno da će tražiti njegovo izručenje.

Dragan Gajić
Foto: Interpol / screenshot
Dragan Gajić

Pokušao da krijumčari drogu u Argentini

Bjelopoljac Dejan Šekularac od 2011. godine je na Interpolovoj poternici u Argentini zbog pokušaja krijumčarenja droge.

On se 2015. godine predao crnogorskoj policiji, nakon čega je trebalo da bude odlučeno o njegovom izručenju Argentini ili Srbiji.

Srpska policija Šekularca potražuje od 2009. godine kada je oko dve tone droge zaplenjeno u međunarodnoj akciji "Balkanski ratnik" na jahti "Maui" nedaleko od Montevidea.

Dejan Šekularac, objava na Interpolovom sajtu
Foto: Interpol / screenshot
Dejan Šekularac, objava na Interpolovom sajtu

Nekoliko meseci nakon zaplene po srpskoj poternici Šekularca je uhapsila policija u Crnoj Gori. Sa njim je tada uhapšen i Goran Soković, optužen da je uz Šarića jedan od organizatora narko-grupe.

Šekularac u Srbiji nije optužen, ali se protiv njega vodila istraga i pominje se u optužnicama Tužilaštva za organizovani kriminal.

On se 2017. godine predao srpskoj policiji i protiv njega se vodi istraga.

Pljačkaš banke

Kipar potražuje Gorana Milašinovića (38) koji je u Crnoj Gori nepravosnažno osuđen na četiri godine zatvora zbog sumnje da je sredinom marta 2012. godine sa Milanom Brkićem i Filipom Marjanovićem opljačkao beransku filijalu Prve banke odakle je otuđeno 161.036 evra.

Goran Milašinović
Foto: Interpol / screenshot
Goran Milašinović

Posle 19 godina dolijao u Sloveniji

Na crvenoj poternici se nalazi i Nikšićanin Božidar Samardžić koji je u Crnoj Gori osuđen na 20 godina zatvora jer je 1999. godine u Nikšiću, zajedno sa Lj. Z. pokušao da ubije više osoba.

V. I. je tom prilikom zadobio povrede koje su uzrokovale njegovu smrt, dok je K. R. zadobio teške telesne povrede.

Božidar Samardžić
Foto: Interpol / screenshot
Božidar Samardžić

Samardžić je uhapšen u Sloveniji 2018. nakon 19 godina bekstva, ali neće biti izručen našoj zemlji, nakon što je slučaj, prema slovenačkom zakonu, zastario.

Baranina Alena Velovića zbog oružane pljačke potražuje Slovačka.

Crna Gora potražuje ruske i srpske državljane

Osim svojih državljana, Crna Gora potražuje i državljane Srbije i Rusije. Među njima su i trojica optužena u slučaju pokušaja terorizma u Crnoj Gori na dan izbora 2016. godine.

Ruski državljanin Eduard Šišmakov koji je zajedno sa Rusom Vladimirom Popovom osuđen na ukupno 27 godina zatvora, kao i dvojica srpskih državljana Predrag Bogićević i Nemanja Ristić koji su osuđeni na ukupno 14 godina.

Oni nisu bili dostupni crnogorskom pravosuđu od početka istrage i sudskog procesa za državni udar. Njihove matične države Rusija i Srbija su odbile da ih izruče Crnoj Gori, pa će konačnu presudu dočekati u tim zemljama.

Pročitajte još

Crna Gora potražuje i srpskog državljanina Komnena Čpajaka koji je osuđen na 30 godina zatvora. On je pre 14 godina u Budvi ubio Lazara Draškovića i Mladenku Janković. U odsustvu je Čpajak osuđen na 30 godina zatvora, a da mu se uđe u trag nije pomoglo ni to što je za njim raspisana međunarodna Interpolova poternica.

Zločin je počinio 25. jula 2006. godine. Te noći oko 20 sati i 20 minuta ubica je ušao na zadnja vrata "audija" za čijim volanom je bio Drašković pored kog se na mestu suvozača nalazila Mladenka Janković.

Sa zadnjeg sjedišta on je tada iz pištolja CZ M-57 s umišljajem ispalio Draškoviću dva hica u glavu, a potom jedan i u Janković.

Crnogorska policija
Foto: RAS Srbija
Crnogorska policija

Dok su istražitelji ispitivali slučaj, Čpajak se za pomoć obratio svojoj prijateljici Nevenki Kljajić. Četrdeset minuta nakon ubistva on je došao kod nje, priznao joj šta je uradio, ona je pozvala svog poznanika koji ga je za 30 evra povezao od Budve do Sutomora, odakle je ubica pobegao vozom u nepoznatom pravcu, od kada mu se gubi svaki trag.

Ovo je tokom suđenja priznala i osuđena Kljajić koja je pred sudom tvrdila da je ubici pomogla iz straha da ne ubije i nju. Za pomaganje ubici osuđena je na šest meseci zatvora.

Nikšićanin Bogdan Popović (43) je u bekstvu već 19 godina, a crnogorska policija ga potražuje zbog ubistva iz 1992. godine.