Srpski ambasador u Ministarstvu CG o ulasku srpskih državljana 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Srpski ambasador u Crnoj Gori Vladimir Božović preneo je tokom sastanka u Ministartsvu vanjskih poslova Crne Gore mnogobrojne zahteve državljana Srbije za ulazak u Crnu Goru, „zbog posete i nege svojih roditelja i najbližih“, kao i isti zahtev onih državljana Srbije koji su vlasnici nekretnina u Crnoj Gori.

„Ovi razlozi, uvažavajući suvereno pravo Crne Gore da o njima odluči, temelje se na poštovanju osnovnih ljudskih i građanskih prava i sloboda, kao i razloga humanosti.Takođe, ambasador je zahtevao i razgovor sa predstavnicima Nacionalnog koordinacionog tela (NKT) na ovu temu. Sagovornici iz MVP su ga obavestili da će o tome informisati NKT”, navodi se u saopštenju Ambasade.

Gradjani Srbije od 15. marta ne mogu ući u Crnu Goru čak ni oni koji imaju nekretnine ili porodicu, niti ako imaju test da su negativni na korona virus. Moguće je jedino da dodju privatnim avionima, ali im je od 12. juna potreban PSR test i da imaju rezervisan hotel.

Osim toga, državljani Srbije mogu bez ikakvih uslova ući u Crnu Goru ako dolaze iz zemalja Evropske unije i ostalih na „zelenoj listi“ Instituta za javno zdravlje Crne Gore, ukoliko su u njima proveli najmanje dve nedelje.

Srpski državljani koji dolaze iz država sa „žute liste“ Instituta za javno zdravlje Crne Gore, moraju da poseduju rezultate jednog od testova, pod uslovom da su u toj zemlji proveli najmanje dve nedelje.

Liste zemalja se stalno menjaju i mogu se naći na sajtu Instituta za javno zdravlje https://www.ijzcg.me/.

Državljani Crne Gore i stranci sa stalnim boravkom koji ulaze iz Srbije moraju u institucionalni karantin od 14 dana, osim starijih od 70 godina, dece mladje od 11 i osoba koji su morali u Srbiju ići zbog medicinskog tretmana koji idu u kućnu samoizolaciju.

Božović je takodje preneo zabrinutost za zdravstveno stanje jedne od okrivljenih u slučaju pokušaja terorizma Branke Milić koja je napustila sudjenje. Milić, koja je napustila sudjenje pre tri godine se od tada nalazi u zgradi ambasade Srbije.

Iz Ambasade je saopšteno je da je pre dva dana pozlilo Branki Milić, koja je inače osudjena na tri godine zatvora.

„Ambasador Božović je svojim sagovornicima u MVP-u preneo svoju zabrinutost za zdravstveno stanje Milić, kao i zahtev da mu se omogući prijem kod najviših predstavnika pravosuđa Crne Gore. Sagovornici iz MVP-a su obavestili ambasadora da su prosledili njegov zahtev i izrazili nadu da će do susreta vrlo brzo doći“, kazali su iz Ambasade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari