Pompeo upozorio evropske države da se čuvaju Rusije i Kine

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je danas mlade demokratije centralne i istočne Evrope da prigrle svoje teško osvojene slobode.

Izvor: B92

Sreda, 12.08.2020.

18:07

Pompeo upozorio evropske države da se čuvaju Rusije i Kine
EPA/MARTIN DIVISEK

Posebno je naglasio da u tome istraju dok se suočavaju sa pretnjama od Rusije, Kine i drugih.

On je to rekao prilikom obraćanja poslanicima u češkom Parlamentu i dodao da porast autoritarizma nije apstraktan trend fokusiran na daleke prestonice poput Moskve i Pekinga, već je očigledan i u Evropi i njenom dvorištu posebno u Belorusiji koju su zahvatili nemiri nakon predsedničkih izbora, prenosi AP.

"Vidimo da autoritarnost nije umrla 1989. ili 1991. godine. Oluja je još prisutna. Ona je jednostavno nad horizontom. iako smo stavili epitaf nad tim vrstom režima, sada znamo da je to bilo prerano", rekao je Pompeo.

Pompeo i Andrej Babis su ranije danas osudili nasilje i represiju u Belorusiji, a Pompeo je poslanicima rekao da želi da narod Belorusije ima slobodu kao narodi širom seta.

Pompeo se češkim poslanicima obratio drugog danas mini evropske turneje i tokom njega je izrazio zabrinutost što evropska energetika umnogome zavisi od Rusije, a telekomunikacione mreže od Kine.

On je u obraćanju bio oštar posebno prema Kini za koju je rekao da predstavlja veću opasnost za demokratiju od Rusije.

"Rusija i dalje pokušava da podrije vašu demokratiju, vašu bezbednost kroz kampanju dezinformacija i sajber napade. Čak pokušava da prekroji vašu istoriju", rekao je Pompeo, poručivši parlamentarcima da su u pravu što se odupiru kineskim pokušajima da se nad njima uspostave ekonomski i politički uticaji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: