12. avgust  2020. 14.35  →  19.34 | Izvor: RTV

Fudbalerke iz Kikinde ruše predrasude

KIKINDA -

Danas, na Dan mladih, evo i jedne priče o mladim sporstkim nadama. Naime, nakon višegodišnje pauze, u Kikindi ponovo počinje sa radom ženski fudbalski tim. Devojčice od 7 do 14 godina vredno treniraju na otvorenim terenima Sporstkog centra "Jezero" i na najbolji način demantuju sve predrasude o podeli na tzv. muške i ženske sportove. Važno je napomenuti da je školica fudbala za devojčice u Kikindi – besplatna.

video icon

Sad već davnih 60. godina, u Kikindi je odigrana prva utakmica ženskog fudbala, a na Gradskom stadionu utakmicu je pratilo više hiljada gledalaca. I ta lepa istorija ženskog fudbala u gradu na severu Banata bila je u jednom trenutku, nažalost prekinuta. Nakon pauze od gotovo pet godina, stvara se dobra osnova za ponovni razvoj ženski fudbal, kako u Kikindi, tako i u susednim mestima i opštinama.

zenski, fudbal, kikinda

"Mi smo odlučili da krenemo, što kažu, od temelja, da napravimo prvo školicu fudbala za devojčice od 7,8 pa do 14,15 godina. Ove godine neće biti takmičarskih utakmica, nećemo prijaviti ni jednu selekciju u neko od organizovanih takimičenja fudbalskog saveza, već nam je prvi cilj da omasovimo ženski fudbal u Kikindi",  naglašava Branislav Radojčić, trener u ŽFK Kikinda.

Iako se pravno-formalno čeka konstitutivna sednica Gradskog parlamenta i dozvola za korišćenje imena grada u nazivu kluba, treninzi su uveliko u toku. Na otvorenim terenima SC Jezero, trenerski tim već vredno radi sa grupom devojčica u okviru školice fudbala. Važno je napomenuti da je školica besplatna, a kako naglašavaju u klubu, potrudiće se da obezbede najbolje uslova  treniranja i funkcionisanja kluba.

Kroz igru, ali predano, devojčice uče važne fudbalske korake. I bez obzira da li će se profesionalno baviti sportom, sada uživaju u sporstkoj igri, uče se zdravim stilovima života, fer pleju. Na svoj način pozivaju vršnjakinje da im se pridruže i, naravno, maštaju o uspehu.

Predrasude o podeli na tzv. muške i ženske sportove, pogotovo u manjim sredinama, još uvek postoje. Na sreću, takav stav je sve ređi – kaže Branislav Radojčić.

"Menjaju se stvari, vidi se i koliko devojčica ovde ima. Zovu nas roditelji, pružaju nam podršku. Stvari se stvarno menjaju," kaže Radojičić.

One svojom igrom demantuju sve tabue. One uživaju u igri, druže se, koriste svoje slobodno vreme na najblji način. Ima li bolje preporuke za devojčice koje žele da treniraju fudbal.

 

Tagovi