Nova velika pobeda Lila, "romdojter iz senke" odbio Bjelsu i Arsenal i potpisao za "Doge"!

Autor: Nikola Miloradović
sreda 12.08.2020.
14:43
Izvor: Sportske.net

Zvanično.

EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Povezane vesti

Lil radi sjajan posao u poslednjih par godina, prethodnog leta je Arsenalu prodat Nikola Pepe, zaradili su 80 miliona evra, a reprezentativac Obale Slonovače je doveden za osam puta manju cifru.

Prošlog leta su ekipu napustili i Rafael Leao, koji je za 23 miliona evra pojačao Milan, kao i Tijago Mendeš koji je za 22 miliona evra pojačao Lion.

Portugalac je na "Pjer Moroj" stigao kao slobodan igrač, Brazilca su platili devet miliona evra.

Nedavno je i Viktor Osimen prodat Napoliju, procena je da su od napadača kojeg su prošlog leta platili 22 miliona evra, ovog leta zaradili 70 miliona evra.

Pisali smo i o dolasku talentovanog veziste iz Mančeter junajteda, više OVDE, a sada je stigla i sjajna zamena za gore-pomenutog Osimena.

Napad će umesto Nigerijca predvoditi sjajni Kanađanin Džonatan Dejvid.


Ovaj 20-godišnji napadač rođen je u Bruklinu u januaru 2000. godine, fudbalski se obrazovao u Otavi, da bi leta 2018. godine stigao u Gent.

Dobio je priliku da debituje već u avgustu, a postigao je i pogodak u nadoknadi vremena, kojim je obezbedio bod svojoj ekipi.

Od tada je eksplodirao, postigao je 48 golova i upisao 22 asistencije na 95 nastupa u svim takmičenjima za dve sezone u klubu, u minuloj je bio najbolji strelac Jupiler lige sa 18 pogodaka.

Veliki broj klubova ga je pratio, u poslednje vreme se šuškalo da bi Arsenal ili Lids junajteda mogli da ga presele u svoje redove, ali su "Doge" bile hitre i konkretne, na kraju su ga angažovali za oko 30 miliona evra.

Potpisao je ugovor sa timom sa "Pjer Moroja" do leta 2025. godine i postao najskuplji Kanađanin u svetu fudbala ikada.

Reprezentativac Kanade je od 2018. godine, zabeležio je 12 nastupa i postigao 11 pogodaka u dresu sa državnim grbom, a prošle godine je proglašen i za najboljeg igrača ove zemlje.

baner kazino

Reč je o igraču koji je i pored velikog broja postignutih golova uglavnom u postavci Genta igrao iza najisturenijeg ili u tandemu sa drugim napadačem, ali je ipak uglavnom igrao "desetku".

Jasno, može da se snađe i u špicu napada, ali je daleko korisniji kao takozvani "shadow striker", pokazao je da može da bude i odličan kreator, kao i da je izuzetna pretnja za protivnike iz drugog plana.

Mediji u Belgiji su ga često opisivali i kao "romdojtera", čuvena rola koja je praktično stvorena zbog stila igre Tomasa Milera, a označava igrača koji se kreće između prostora, u Dejvidovom slučaju on koristi prostor iza najisturenijeg i činjenicu da su štoper preokupirani drugim igračima i ostavljaju mu prostor, koji on itekako ume da iskoristi.

Tako je možda najbolje opisati ga kao "sekundarnog napadača" sa elementima "romdojtera" u svojoj igri, a upravo ta polivalentnost ga čini tako opasnim po protivnike i izuzetno korisnim za njegov tim na terenu.



Interesantno je da je rođen u Bruklinu, ali da se sa samo šest meseci odselio sa roditeljima za Haiti, da bi u šestoj godini njegova porodica otišla u Kanadu.

U Otavi je odrastao i naučio da igra fudbal, ali nikada nije želeo da na profesionalnom nivou nastupa u Severnoj Americi.

Stigao je poziv iz Belgije koji nije mogao da odbije, sada je jasno da je napravio sjajnu odluku.

Vrbovali su ga i Amerikanci da nastupa za njih, ali je odbio poziv U20 selekcije ove zemlje, jer je imao želju da brani boje Kanade.

Dejvid je bez sumnje veliki talenat, napravio je pametnu odluku što je nakon Belgije odabrao jedan od najboljih francuskih klubova, u kojem će igrati redovno i na vrhunskom nivou.

Za par godina, pa možda već i narednog leta, najverovatnije će se i najveći evropski klubovi otimati za njegov potpis.

baner

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke