Hronika

Rasvijetljeno 87 odsto krivičnih djela u julu

Rasvijetljeno 87 odsto krivičnih djela u julu
Foto: N.N. | Rasvijetljeno 87 odsto krivičnih djela u julu

BANJALUKA - Na području koje pokriva Policijska uprava Banjaluka u julu je evidentirano 161 krivično djelo, dva više nego u istom mjesecu prošle godine, dok je procenat ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela 87 odsto, rečeno je danas na konferenciji za novinare predstavnika ove uprave.

Zamjenik načelnika Policijske uprave Banjaluka Dragan Ćibić rekao je da su evidentirana 154 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira ili 23 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

On je naglasio da nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

"Povećanje od 29 prekršaja odnosi se na prekršaje koji su uočeni i sankcionisani od policijskih službenika, to jeste rezultat aktivnosti na terenu. Kada je oblast bezbjednosti saobraćaja u pitanju evidentirane su 352 saobraćajne nezgode, dok su u uporednom periodu evidentirane 332 saobraćajne nezgode, a povećanje se odnosi na saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom", rekao je Ćibić.

On je naveo da su evidentirane tri saobraćajne nesreće sa smrtnom posljedicom u kojima su život izgubila tri lica, što je manje za 67 odsto u odnosu na prošlu godinu kada je smrtno stradalo sedam lica.

Ćibić je istakao da su jul i avgust statistički gledano mjeseci kada najviše lica strada u saobraćajnim nezgodama kako na području Policijske uprave Banjaluka, tako i na području cjele Republike Srpske.

On je istakao da je Policijska uprava Banjaluka u saradnji sa Upravom policije uspjela da zaustavi negativan trend nizom preventivnih i represivnih akcija, kao i upotrebom savremenih uređaja, te da dovede stanje bezbjednosti na zadovoljavajući nivo, a sa tim aktivnostima će se nastaviti i u narednom periodu.

Ćibić je pozvao građane da se pridržavaju propisa kako bi zaštitili svoj život i život drugih građana.

On je ocijenio zadovoljavajućim stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Banjaluka.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Jovan Stojičić naveo je da je na području ove policijske uprave u julu evidentirano 161 krivično djelo, što je više za 1,3 odsto u odnosu na uporedni period 2019. godine kada je bilo evidentirano 159 krivičnih djela.

"Ukupno je riješeno 141 krivično djelo ili 87 odsto, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljena su 44 krivična djela ili 67,7 odsto", istakao je Stojičić.

Kada je riječ o oblasti opšteg kriminaliteta, on je naveo da je evidentirano 145 krivičnih djela, što je više za 11,5 odsto nego u uporednom periodu kada je bilo evidentirano 130 krivičnih djela, a riješenost ovih krivičnih djela iznosi 87 odsto.

"Evidentirano je 70 krivičnih djela protiv imovine, što je manje za 16,7 odsto u odnosu na uporedni period kada su bila evidentirana 84 krivična djela protiv imovine. Nije bilo evidentiranih krivičnih djela razbojništvo", rekao je Stojičić.

On je istakao da su evidentirana 22 krivična djela teška krađa, što je manje za 12 odsto u odnosu na uporedni period kada je bilo 25 tih krivičnih djela.

Stojičić je naveo da je prijavljeno osam krivičnih djela protiv života i tijela, što je manje za 11,1 u odnosu na uporedni period 2019. godine kada je bilo evidentirano devet krivičnih djela. Evidentirano je i sedam krivičnih djela tjelesna povreda i jedno krivično djela učestvovanje u tuči, a rasvijetljenost ovih krivičnih djela je 100 odsto.

"U oblasti zloupotrebe opojnih droga otkrivena su tri krivična djela, zbog kojih su nadležnom tužilaštvu dostavljena tri izvještaja kojima su obuhvaćena dva osumnjičena lica. Podneseno je 16 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Oduzeto je 46,78 grama marihuane, 21 gram kokaina, 5,36 grama amfetamina i 80 komada medicinskih droga", naveo je on.

Stojičić je rekao da je iz oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno 10 krivičnih djela, zbog kojih je nadležnom tužilaštvu podneseno šest izvještaja protiv sedam osumnjičenih lica, te dodao da materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi 112.000 KM.

Načelnik Sektora policije Radenko Stakić rekao je da je u julu na području Policijske uprave Banjaluka evidentirano 114 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, više za 18,8 odsto u odnosu na uporedni period, kada je evidentirano 96 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

On je dodao da su evidentirana 154 prekršaja, što je više za 23,2 odsto, s obzirom da je u uporednom periodu evidentirano 125 prekršaja, kao i da je povećanje rezultat rada policijskih službenika i sankcionisanja počinilaca.

Prema njegovim riječima, evidentirano su 352 saobraćajne nezgode, više za šest odsto jer su u uporednom periodu bile evidentirane 332 saobraćajne nezgode, a povećanje se odnosi na saobraćajne nezgode sa meterijalnom štetom.

"Od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda, evidentirane su tri saobraćajne nezgode u kojima su smrtno stradala tri lica, što je manje za 67 odsto nego u uporednom periodu 2019. godine kada je smrtno stradalo sedam lica", dodao je Stakić.

On je naveo da je devet lica teško povrijeđeno, što je manje za 43,8 odsto u odnosu na isti lanjski mjesec kada je bilo 16 teško povrijeđenih lica, a 70 lica je lakše povrijeđeno, što je manje za 10,3 odsto u odnosu na uporedni period kada je bilo 78 lakše povrijeđenih lica.

Stakić je naveo i da je iz saobraćaja isključeno 113 vozila, 510 vozača, od kojih je 411 zbog upravljanja pod dejstvom alkohola, 64 bez položenog vozačkog ispita, i iz ostalih razloga 35. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije