12. avgust  2020. 13.58  | Izvor: Tanjug

Legat književnika Danila Nikolića poklonjen Adligatu

BEOGRAD -

Legat književnika Danila Nikolića (1926-2016) poklonjen je Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat u kojem su otvoreni Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti.

Legat su formirale ćerka Lidija Nikolić i unuka Ana Novaković, a poklonjen je nameštaj iz piščevog stana - pisaći sto i stolica, garnitura za sedenje, pisaća mašina, naočare i olovka, ali i mnogobrojne književne nagrade, umetnička dela iz njegovog stana uključujući i jednu sliku Save Stojkova.

"Danilo Nikolić nas je podržavao za života, bio je član Adligata i naš prijatelj, uvek srdačan, dobrodušan, spreman da učini šta god nam je trebalo. Godinu dana pred smrt potpisao je desetine svojih knjiga za svoju zbirku u Adligatu, koja je sada pretvorena u legat. Naročito je dirljivo videti njegovo odelo, torbu, šešir, omiljeni džemper koji su nam sad poklonjeni", kaže Viktor Lazić, predsednik ovog Udruženja.

lidija, nikolic

Nikolićeva ćerka, i sama pisac, Lidija Nikolić istakla je da posle svih nagrada i velikog uvažavanja koje je došlo kao plima u jednom trenutku, poslednjih godina njegovog života i naročito posle smrti, njen otac je bio prilično zanemaren, počeo je da pada u zaborav.

"Malo je onih koji su kao Adligat i Viktor Lazić neprekidno i sa velikim poštovanjem negovali uspomenu na mog oca. Zato imam veliko poverenje da će se legat tamo čuvati i na pravi način prezentovati javnosti. Bilo mi je teško da se odreknem tih stvari za koje sam veoma emotivno vezana, ali sam ovom saradnjom veoma zadovoljna", kaže Nikolićeva.

Danilo Nikolić je bio jedan od najznačajnijih srpskih pripovedača i romanopisaca druge polovine XX veka.

Pravni fakultet završio je u Beogradu, a radni vek proveo na raznim dužnostima novinara i urednika u Radio Beogradu.

Nakon odlaska u penziju, stekao je priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi. Za života je spadao u najčitanije pisce svoje generacije, a njegova dela su prevođena na engleski, mađarski, makedonski, češki, slovenački, nemački i kineski jezik.

Zastupljen je u gotovo svim antologijama i zbornicima srpske priče XX veka, a dobitnik je brojnih književnih nagrada za svoje zbirke priča i romane: Nolitova nagrada, nagrade "Bora Stanković", "Branko Ćopić" i "Ivo Andrić", NIN-ova nagrada kritike, nagrade "Meša Selimović", "Stevan Pešić", "Veljko Petrović" i Zlatni krst kneza Lazara za životno delo - sve ove nagrade sada su svečano predate Udruženju Adligat.

Dva romana "Kraljica zabave" i "Jesenja svila" - objavljena su u kolekcijama "Biseri svetske književnosti" i "Romani XX veka"; prvi u tiražu od 50.000 primeraka, a drugi 100.000.

Danilo Nikolić je sahranjen u Aleji zaslužnih građana, a prošle godine jedna ulica na beogradskoj opštini Čukarica dobila je njegovo ime.

Srodne vesti