RIJEČANINA UDARILI PO DŽEPU ZBOG USTAŠKOG POKLIČA: Uzvikivao Za dom spremni i dizao ruku u znak fašističkog pozdrava
Foto: Profimedia

KAZNILI GA

RIJEČANINA UDARILI PO DŽEPU ZBOG USTAŠKOG POKLIČA: Uzvikivao Za dom spremni i dizao ruku u znak fašističkog pozdrava

Hrvatska -

Automehaničar (58) iz Rijeke kažnjen je nedavno u opatijskom sudu novčanom kaznom od 600 kuna (oko 80 evra) zbog uzvikivanja ustaškog pozdrava "za dom spremni" i "živeo Ante Pavelić".

To se dogodilo iako hrvatsko pravosuđe još nema apsolutni konsenzus u vezi kažnjivosti zbog izvikivanja ustaškog pokliča.

Automehanižar je, naime, kako prenosi hrvatski portal Telegram, na sred riječkog Korzoa izvikivao navedene pokliče i podizao ruku u znak fašističkog pozdrava. Pri tome je, kako stoji u optužnom predlogu, bio u prilično alkoholisanom stanju.

"Okrivljeni je uznemirio građane izgovarajući ime Ante Pavelića koji je bio vođa ustaškog pokreta. Učinio je to i položajem ruku, u znak službenog pozdrava ustaškog pokreta Nezavisne Države Hrvatske, koji je nastao na fašizmu i utemeljen je na rasizmu, te time simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, verskog ili etničkog identiteta što je protivno Ustava Republike Hrvatske.

Na taj je način pomenuti je remetio javni red i mir prisutnih građana I počinio prekršaj u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira", stoji, između ostalog, u nepraavosnažnoj presudi.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track