Vesti

0

Dve bolnice izlaze iz kovid sistema, Arena nastavlja da prima pacijente

Autor: SA

Izvor: RTS

Dve bolnice izlaze iz kovid sistema, Arena nastavlja da prima pacijente

Izvor: Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević


Zlatibor Lončar je, govoreći za Dnevnik RTS-a, rekao da ove dve bolnice više nemaju pozitivne pacijente zahvaljujući građanima Srbije i njihovom odgovornom ponašanju.

"Kreću u pripremu za vraćanje u normalan sistem, to će trajati najmanje četiri dana, da se radnici odmore i početkom sledeće nedelje da krenu u normalan proces rada", naglašava ministar zdravlja.

Ukoliko se svi budu odgovorno ponašali, realno je očekivati da sledeći iz kovid sistema izađe Institut Banjica. To bi bilo moguće krajem ili početkom sledećeg meseca.

Beogradska arena, kaže, ostaje da radi i primiće deo pacijenata iz bolnica koje se zatvaraju.

"Predviđena je i za studente koji se zaraze kad se vrate u domove, biće primljeni u Arenu da ne bi ostali u domovima i širili virus", napominje Lončar.

Takođe, planirano je da se radnici iz unutrašnjosti koji su radili u Beogradu vrate u svoje gradove.

"U narednih nedelju-dve da se odmore, ne znamo šta nas čeka. To zavisi od nas samih i našeg ponašanja. Sad smo došli u tu situaciju, a ako budemo nastavili tako i ne budemo se opustili, možemo da vraćamo bolnice u osnovnu namenu i da se broj zaraženih smanjuje", ističe ministar zdravlja.

Prema njegovim rečima, pojedini pacijenti koji su pobedili kovid-19 sada se javljaju zbog problema sa plućima i srcem.

"Njih ne možemo da vraćamo u korona bolnice. Napravili smo raspored kako ćemo ih primati, da vidimo šta se dogodilo i da ih pratimo. Kad se izlečite i budete negativni, ipak neke posledice ostaju, ne možemo da kažemo da je baš zbog korone, mora da se ispita, ali verovatno ima veze sa tim. Mi takve pacijente imamo i moramo da vodimo o njima računa. Oni se primaju u nekovid bolnice na dalje ispitivanje i praćenje", navodi ministar.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR