Vučić optužuje medije dok Stefanović kontroliše štetu 1Foto: FoNet/ MGSI

Kritike upućene Vladi Srbije da je dozvoljavajući prodaju oružja Jermeniji svesno zemlju dovela u nezavidnu spoljnopolitičku situaciju zarad profita privatnih trgovaca za predsednika Republike nisu ništa više od kampanje „tajkunskih medija pod kontrolom tajkunskih političara protiv odbrambene industrije“.

„Sve to rade da bi Bugari uzeli deo tržišta pa da bi posle kukali kako Krušik nema posla. Koja je to zemlja kojoj po njima, smemo da prodamo oružje? Mi se striktno držimo propisa kome izvozimo, ko je krajnji korisnik“, kazao je juče Aleksandar Vučić odgovarajući na novinarska pitanja prilikom obilaska gradilišta kod Savskog trga.

Za to vreme ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sastao se u Bakuu sa sekretarom Saveta bezbednosti Republike Azerbejdžan Ramilom Usubovim, kao i Hikmetom Hajijevim, savetnikom predsednika Azerbejdžana.

Ministar Stefanović, saopštio je MUP, razgovarao je sa Usubovim i Hajijevim o trenutnoj saradnji dve države i mogućnostima njenog unapređenja u različitim oblastima, između ostalog i na polju bezbednosti.

Tokom sastanka oni su se saglasili da postoje čvrsti i prijateljski odnosi predsednika dve države, kao i da postoji veliki potencijal za budući razvoj saradnje Srbije i Azerbejdžana.

Podsetimo, informaciju da je oružje iz Srbije korišćeno u nedavnom sukobu između Jermenije i Azerbejdžana najpre je krajem jula objavio jedan azerbejdžanski portal.

Dan kasnije, azerbejdžansko Ministarstvo spoljnih poslova je pozvalo na razgovor otpravnicu poslova iz ambasade Srbije.

Tragom vesti da je srpsko oružje pronađeno u Azerbejdžanu, novinari su od ministra trgovine Rasima Ljaljića saznali da je ove godine ministarstvo odobrilo dva izvozna ugovora za Jermeniju, ali da se uglavnom radilo o puškama i pištoljima.

Imajući u vidu da se u originalnoj vesti govorilo o minama, ministar Rasim Ljaljić je ostavio otvorenim mogućnost da je to izvezeno još 2015. godine.

Ono o čemu ministar nije želeo da piše je ime privatne kompanije koja je posredovala u trgovini.

To se nije dogodilo ni nakon što je potpredsednica SSP-a Marinika Tepić javno pozvala ministra da to učini.

Da se radi o firmi „Vektura trans“ za koju se tvrdi da je pod kontrolom Slobodana Tešića saznali su novinari.

Danas je u toku jučerašnjeg dana pozvao Slobodana Tešića za komentar ali je on, čim se novinar Danasa predstavio rekao: „Doviđenja. Ne zovite me više nikada“.

Razmere trgovine između Tešićevih firmi i Jermenije mogle su da se vide iz podataka do kojih je nedavno došao nedeljnik NIN.

Iz ugovora koji je firma „Vektura trans“ sklopila sa jermenskim ministarstvom odbrane vidi se da je prošle godine bilo 16 letova koji su nosili oružje i municiju iz Srbije u Jermeniju.

Poslom je, pisao je NIN,  između ostalog bilo obuhvaćeno 142.000 mina iz Krušika. 100 minobacača iz Prve petoletke i tri protivavionska topa M55A4 iz „Zastave oružje“.

Ovaj nedeljnik je objavio i da su svega nekoliko dana nakon poslednjeg u nizu sukoba između Jermeniije i Azerbejdžana, dva aviona sa opremom iz Niša odletela u blizinu Jerevana.

Ambasada SAD: Poslovanje sa Kinom ima cenu

Svaka zemlja bi trebalo da bude svesna kratkoročnih i dugoročnih rizika i cene koju povlači poslovanje sa kineskim kompanijama, naveli su iz Ambasade SAD u Srbiji za radio Slobodna Evropa komentarišući odluku Srbije da kupi protivraketni sistem FK-3, kineske proizvodnje. „Slažemo se da je nabavka vojne i odbrambene tehnike suverena odluka svake zemlje“, navodi se u odgovoru ambasade koji je objavio RSE, uz dodatak da bi svaka zemlja „trebalo da može da ima poverenja da nabavka opreme neće ugroziti njenu nacionalnu bezbednost kao ni njen ekonomski suverenitet“. Tog poverenja, dodaje se, ne može da bude „ako su prodavci vojne i odbrambene opreme zavisni od autoritarne vlasti kakva je u Narodnoj Republici Kini“. Upitan da prokomentariše ove navode, predsednik Aleksandar Vučić je istakao da Srbija još nije kupila PVO sistem FK-3 iz Kine, već da razmišlja o toj nabavci. „Svaki put kad odlučimo da nešto kupimo, uvek neko ima nešto protiv. Još nismo kupili FK-3, razmišljali smo o tome i videćemo još koliko novca imamo“, kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari