1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Kamala Haris – hrabar izbor Džoa Bajdena

12. avgust 2020.

Nakon dugog natezanja konačno je jasno: Kamala Haris je kandidatkinja Demokrata za potpredsednicu SAD. To je riskantna, ali istorijska odluka Džoa Bajdena, smatra dopisnica DW iz SAD Karla Blajker.

https://p.dw.com/p/3gpbc
USA TV-Debatte der demokratischen Präsidentschaftsbewerber
Foto: AFP/S. Loeb

Poslednjih nedelja o kandidatkinji za potpredsednicu Džoa Bajdena toliko žustro se diskutovalo – baš kao onomad o predsedničkom kanidatu Demokrata. Britanski kladioničari – koji se inače klade recimo na to kakva će imena dobiti kraljevske bebe – uživali su u strasnom nagađanju.

A Bajden i njegovi savetnici su se, sa senatorkom Kamalom Haris, odlučili za ženu koja je od starta važila za žestoku favoritkinju.

-pročitajte još: Povratak Džoa Bajdena – želja za jedinstvom

Kontroverzna kandidatkinja

Međutim, Kamala Haris je rizičan izbor. Senatorka iz Kalifornije u decembru 2019. povukla je svoju kandidaturu za predsednicu SAD, a u oči je upala posebno zbog oštrih kritika na račun Džoa Bajdena. Njena kritika je glasila: Bajden se nije dovoljno distancirao od nekadašnjih kolega iz Senata koji su svojevremeno podržavali rasnu segregaciju u SAD.

Karla Blajker, dopisnica DW iz Vašingtona
Karla Blajker, dopisnica DW iz VašingtonaFoto: privat

Iako nije toliko neobično da predizborni protivnik na kraju postane saborac, Harisova svojim političkim protivnicima ipak nudi mnogo materijala za napade. Kritičari recimo kažu da je ona, u vreme dok je bila glavna državna tužiteljka Kalifornije, bila brutalna i da nije uvek postupala pravedno u borbi protiv zločina. Još tokom njene predsedničke kandidature optuživali su je da njen kabinet nije dovoljno dobro istražio pojedine slučajeve u kojima su od policijskih metaka stradali crnci.

To je nešto što je čini riskantnom po Bajdena. Jer, na kraju krajeva, neće se samo Trampov izborni tim okomiti na prošlost Kamale Haris. Ni liberalne demokrate s levog kraja političkog spektra, koji ionako nisu skloni Bajdenu, ne gledaju s odobravanjem na to što Harisova naknadno pokušava da se predstavi kao „progresivna pravnica“.

Istorijska odluka

Pa ipak je pametan potez to što se Bajden odlučio za kamalu Haris. Ona je harizmatična govornica i može da ponese publiku, a i da donese neophodan polet u demokratsko biračko telo. Ona je takođe i prva crna kandidatkinja za mesto potpredsednice SAD u obe velike američke partije. To je istorijski trenutak za tu zemlju, u kojoj su aktuelni rasizam i sistematsko zanemarivanje crnih Amerikanaca goruće teme. A Bajden se naravno nada da će tako osvojiti više glasova crnih birača.

Takođe je moguće da bi Bajden, zbog svojih poodmaklih godina, u Beloj kući ostao samo jedan mandat i onda otvorio put svojoj potpredsednici. Kamala Haris bi tako mogla i da postane prva predsednica Sjedinjenih Država. Ali, to je sve još na dugačkom štapu. Tim Bajden-Haris bi prvo trebalo da u novembru pobedi na izborima.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android