Koronavirus Svet

Sputnjik V: Šta sve znamo o ruskoj vakcini protiv virusa korona?

Rusija je u utorak registrovala prvu svetsku vakcinu protiv koronavirusa. Šta znamo o njoj?

O kakvoj vakcini se radi?

Ovu vakcinu razvio je ruski Nacionalni istraživački centar Gamalej, a prilikom njenog pravljenja korišćene su mrtve čestice, na bazi adenovirusa.

Direktor Gamaleja Aleksandar Gincburg je istakao da nema potrebe za brigom za zdravlje, zbog toga što ove čestice u vakcini ne mogu da se razmnožavaju, preneo je Sputnjik.

Kliničko ime vakcine je Gam-COVID-Vac Lyo, ali je nazvana “Sputnjik V”, po prvom veštačkom Zemljinom satelitu iz 1957. godine.

Kako su prošla klinička ispitivanja?

Kako piše Indijan ekspres, za sada su zvanično objavljeni rezultati samo prve faze kliničkog ispitivanja vakcine na ljudima.

Ona je počela 17. juna, a učestvovalo je 78 ljudi, od kojih je 38 primilo vakcinu.

Pre nedelju dana je Gamalej objavio da su klinička ispitivanja završena, ali još nije jasno da li su u pitanju sve tri faze, ili samo druga faza, za koju je obično potrebno nekoliko meseci da bude gotova.

Ranije je iz Rusije, međutim, bilo naznaka da će Faza III ispitivanja, koja bi trebalo da pokaže efikasnost vakcine u realnim životnim situacijama, biti održana tek nakon regulatornog odobrenja vakcine.

Kako vakcina utiče na ljudski organizam?

Za sada je poznato, makar prema navodima ruskih medija i zvaničnim izveštajima iz Gamaleja, da je kod primanja ove vakcine moguće da se javi povišena telesna temperatura.

Gincburg je, tako, istakao da se kod nekih ispitanika u prvoj fazi temperatura podizala i do 38 stepeni, ali se sve to rešavalo brzo, tabletom paracetamola.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas kako je i njegova ćerka bila jedan od ispitanika.

– Jedna od mojih ćerki je primila takvu vakcinu. U tom smislu je učestvovala u eksperimentu. Posle prve vakcinacije imala je temperaturu 38, sutradan nešto iznad 37 i to je to – objasnio je Putin.

Kada bismo mogli da je očekujemo u prodaji i ko će je prvi primiti?

Zamenica ruskog premijera Tatjana Goljikova obećala je da će “industrijska proizvodnja” vakcine početi u septembru.

Ruski ministar zdravlja Mihail Muraškov rekao je da će zdravstveni radnici čak i ovog meseca primiti vakcinu, a da bi masovnu vakcinaciju trebalo da očekujemo u oktobru.

Ljudi koji prime novu rusku vakcinu protiv kovida 19 biće imuni na koronavirus do dve godine, saopšteno je iz ruskog Ministarstva zdravlja, prenosi Tanjug.

Vučić o ruskoj vakcini: Primiću bilo koju vakcinu za koju mi srpski stručnjaci kažu da je bezbedna

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

110 Shares
110 Shares
Share via
Copy link