GAS, GAS! Turbo fudbal igra Šahtjor, miriše na 2009. godinu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 11.08.20. | 22:51

Tim iz Donjecka više igrački nego rezultatski potukao Bazel, i zakazao polufinale sa Interom – 4:1

Svake godine u maju slušamo istu priču, o labudovoj pesmi jednog kluba i velike generacije brazilskih majstora stacioniranih u rudarskom Donjecku. Međutim, svake godine vladar ukrajinskog fudbala podiže standarde, prkosi napetoj političkoj situaciji, i i postje ozbiljna marka. Čak i u međunarodnim okvirima.

Šahtjor iz Donjecka je najveći uspeh napravio 2009. godine, kada je odvojio UEFA Kup, a navijačima čeda Rinata Ahmetova sigurno je išla voda na usta dok su posmatrali voljeni tim u večerašnjem okršaju protiv Bazela u okviru četvrtfinala Lige Evrope – 4:1. Mirisalo je, baš je mirisalo na novi veliki uspeh. Toliko da igračima Intera, narednog Šahtjorovog rivala, nije bilo prijatno, da gledaju esenciju turbo fudbala.

Izabrane vesti

Bazel je više igrački, nego rezultatski potučen od strane šampiona Ukrajine. Bila je to 90- minutna demonstracija totalne dominacije, personifikacija modernog fudbala. I ključne karakteristike najpopularnijeg sporta – brzine. Bilo je uživanje gledati kako Marlos, Moraeš, Tajson, i Stepanenko za dve ili tri sekunde preoru ceo teren... Bili su to školski napadi kojima se ne bi odupreli ni mnogo jači timovi od švajcarskog predstavnika. Prosto i jednostavno, Bazel je uhvaćen u mišolovku. Kada god bi Švajcarci imali posed lopte i kontinuirane napade, na drugoj strani se spremala oluja. Posle oduzete lopte Šahtjorovi igrači su se prestrojavali u slobodne strelce i iz kontri savršenom tehnikom zadavali udarce rivalu.

Ruku na srce Šahtjor je poveo posle velike greške golmana srpskog porekla Đorđa Nikolića. Loše je Nikolić procenio let lopte posle kornera Marlosa i omogućio Moraešu da lako pogodi mrežu. Međutim, kasnije se Nikolić debelo iskupio, bio iskljućivi krivac što Šahtjor nije imao više od dva gola prednosti na poluvremenu. Činio je čuda Nikolić, zaustavljao udarce Tajsona i Moraeša dva puta, mazila ga je i sreća. Jednostavno, Šahtjor i Bazel nisu igrali isti sport. Razlika je bila u brzini i tehnici...

Nikolić ništa nije mogao ni u 22. minutu kada je Šahtjor izveo školsku kontru. Svaki pas je bio savršeno tačan. Računajući onaj poslednji Marlosa za Taisona za sigurnih 2:0.

I posle toga je Šahtjor imo još nekoliko prilika. Srećom po Bazel u nastavku je spustio gas, ne želeći ništa da rizikuje. I to im je bilo dovoljno da pojačaju pobedu... I sa 30 posto snage stigli su da daju golove preko Patrika i na kraju Doda... Baš je sve to moćno delovalo.

ŠAHTJOR – BAZEL 4:1 (2:0)

/Moraeš 2, Tajson 22, Patrik 75 pen, Dodo 88 – Van Volfsvinkel 90+2/

Stadion: Veltins Arena

Sudija: Majk Oliver

ŠAHTJOR (4-2-3-1): Pjatov – Dodo, Krivtsov, Bondar, Matvijenko – Markos Antonio, Stepanenko – Marlos (od 75. Kovalenko), Patrik (od 85. Majkon), Tajson (od 86. Tete) – Moraeš (od 85. Fernando).

BAZEL (4-1-4-1): Nikolić – Vidmar, Van Der Verf (od 73. Ramirez), Alderte, Petreta – Džaka – Štoker (od 73. Volsfinkel), Kampo, Frei, Pululu – Kabral (od 73. Ademi). 

LIGA EVROPE – ČETVRTINALE (JEDAN MEČ)

Ponedeljak

Inter - Bajer Levekuzen 2:1 (2:1)

/Barela 15, Lukaku 21 - Haverc 24/

Mančester junajted - Kopenhagen 1:0 (0:0) - posle produžetaka (KELN)

/Bruno 95 penal/

Utorak

Šahtjor - Bazel 4:1 (2:0)

/Moraeš 2, Taison 22, Patrik 75 pen, Dodo 89 - Volfsfinkel 90/

Vulverhempton - Sevilja 0:1 (0:0)

/Okampos 88/


tagovi

TajsonMarlosŠahtjorLiga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara