Najnovije vesti
Vesti Svet
Bajden izabrao Kamalu Haris za potpredsednicu

Bajden izabrao Kamalu Haris za potpredsednicu

Predsednički kandidat Demokratske stranke na predstojećim izborima u SAD-u Džo Bajden odabrao je senatorku Kamelu Heris za svoju potpredsedničku kandidatkinju, piše "Njujork Tajms".

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Kamala Heris Foto: Etienne Laurent / EPA;
Kamala Heris

Ovu informaciju potvrdio je i sam Bajden objavom na Tviteru.

- Imam veliku čast da objavim da sam odabrao Kamalu Haris, neustrašivog borca za malog čoveka, i jednu od najboljih državnih službenica u zemlji, kao moju pomoćnicu u trci za predsednika - napisao je Bajden.

Harisova je reagovala na Tviteru i navela da joj je čast što je nominovana i da Džo Bajden može da ujedini Amerikance.

Haris će biti prva žena crne boje kože i prva osoba indijskog porekla nominirana za tako visoku poziciju u SAD-u od strane neke od vodećih stranaka.

Četvrta je žena koju stranka kandiduje. Prethodne tri su sve izgubile, dve kao potpredsedničke kandidatkinje, i Hilari Klinton kao rivalka Donalda Trampa.

Kamala Haris je i sama bila u trci za nominaciju demokrata, ali se povukla posle loših rezultata posle održanih debata. Prethodno je služila kao senatorka iz Kalifornije i javni tužilac.

Pročitajte još

Nakon što je njena predsednička kandidatura dezintegrirana prošle godine, mnoge demokrate su smatral da će ona u budućnosti pokušati još jednom da se kandiduje. Odabravši je za svog političkog partnera, Bajden, smatraju analitičari priprema Kamalu Heris lidera stranke za četiri ili osam godina.

Haris, koji je veći deo svoje karijere provela kao tužilac, je tokom Bajdenovog "traženja" potpredsednika bila viđena kao jedna od najsigurnijih izbora na raspolaganju. Ona je pouzdan saveznik Demokratskog establišmenta, sa fleksibilnim političkim prioritetima koji u velikoj meri odražavaju Bajdena. Njena kandidatura za potpredsednicu mogla bi da doprinese većem odzivu afroameričkih birača - koji su najlojalnije biračko telo Demokratske stranke.

Nakon što je u decembru napustila predsedničku trku, Haris je ponovo usmerila pažnju na Senat i našla novu svrhu usled talasa protesta širom zemlje protiv rasizma i policijske brutalnosti. Ona je marširala pored demonstranata i snažno se zalagala za predloge za preispitivanje rada policije.