Svijet

Bjelorusija nudi ubjedljive dokaze o stranom miješanju u nemire

Bjelorusija nudi ubjedljive dokaze o stranom miješanju u nemire
Foto: Tanjug/AP | Bjelorusija nudi ubjedljive dokaze o stranom miješanju u nemire

MINSK - Minsk je spreman na konstruktivni dijalog sa inostranim partnerima i može da ponudi ubjedljive dokaze o stranom miješanju u aktuelna dešavanja i nemire u Bjelorusiji, saopštilo je večeras bjelorusko Ministarstvo inostranih poslova.

"Predlažemo da objektivno i bez emocija sagledamo šta se, kako i zašto ovo danas dešava u Bjelorusiji. Spremni smo za konstruktivni, a glavno je, objektivni dijalog na ovu temu sa svim inostranim partnerima. Spremni smo da predstavimo konkretne, neoborive dokaze koje otkrivaju pozadinu ovih događaja, uključujući miješanje spolja", navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Ministarstvo je ocijenilo kao nedopustive izjave nekih evropskih zvaničnika o situaciji u Bjelorusiji poslije završetka predsjedničkih izbora u toj zemlji.

"Hvala na izjavama podrške suverenitetu i nezavisnosti Bjelorusije. U isto vrijeme je apsolutno nedopustivo da jedan broj evropskih činovnika brzopleto izlazi s najvažnijim za našu državu saopštenjem, bez pokušaja da objektivno sagledaju i realno ocijene situaciju", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ocjenjuje da su neki zaključci doneseni na osnovu "jednostranih informacija i otvorenih laži".

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko ranije je izjavio da su demonstrantima na protestima u noći između nedjelje i ponedjeljka upravljali pomoću telefonskih poziva iz Velike Britanije, Poljske i Češke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije