Linkovi

Novi slučajevi koronavirusa na Novom Zelandu posle 102 dana


Restoran u Krajstčerču, na Novom Zelandu
Restoran u Krajstčerču, na Novom Zelandu

Novi Zeland je u utorak objavio da uvodi nove restriktivne mere u najvećem gradu Oklendu, nakon što su u gradu registrovana četiri nova slučaja Kovida 19, što je prvi dokaz lokalnog prenošenja virusa nakon što u zemlji nije bilo zaraženih 102 dana, prenosi agencija Rojters.

Uspešna borba Novog Zelanda protiv koronavirusa prethodno je pozdravljena širom sveta, a ta ostrvska zemlja sa 5 miliona stanovnika smatrana je jednim od najbezbednijih mesta, dok se pandemija širi na globalnom nivou.

Generalna direktorka za zdravlje Ešli Blumfild saopštila je da su četiri novozaražena zabeležena u jednoj porodici u Južnom Oklendu. Članovi porodice nisu putovali u inostranstvo i u toku je utvrđivanje njihovih konataka sa drugim ljudima.

Vesti o novim slučajevima Kovida 19 izazvali su paniku širom zemlje, a mediji su izveštavali o gužvama u prodavnicama i zatvaranju radnji.

Premijerka Džasinda Arden najavila je da će u Oklendu od srede u podne biti uveden treći nivo restrikcija "kao mera predostrožnosti", što znači da se ne bi išlo na posao i u škole, dok bi ponovo bila ograničena okupljanja 10 ili više ljudi.

Restrikcije bi trajale do petka što je, kako je navela, dovoljno vremena da se proceni situacija, prikupe informacije i osigura da postoji sveobuhvatno praćenje kontakata sa zaraženima.

"Pripremili smo se za ovo. Prošla su 102 dana i bilo je lako pomisliti da se Novi Zeland izvukao. Ni jedna zemlja nije bila toliko dugo bez novih slučajeva virusa. I zato što smo bili jedini, morali smo da planiramo. I to smo uradili", poručila je Arden na konferenciji za novinare.

Na Novom Zelandu se 19. septembra održavaju izbori, na kojima se prema anketama očekuje ubedljiva pobeda Arden. Međutim, povratak koronavirusa mogao bi negativno da utiče na vladu. Premijerka je kazala da još nije razmotrila uticaj novih restrikcija na glasanje.

"Ovo će biti šok za sve stanovnike Novog Zelanda koji su verovali u ono što nam je rečeno - da smo uspostavili kontrolu nad virusom", navela je u saopštenju liderka glavne opozicione Narodne partije, Džudit Kolins.

Na Novom Zelandu su nedeljama na snazi bile oštre restriktivne mere nakon što je zabeležen prvi slučaj koronavirusa 26. februara. Poslednji slučaj lokalnog prenošenja koronavirusa registrovan je prvog maja.

XS
SM
MD
LG