Najnovije vesti
Vesti Društvo
"LJUBAV PREMA ŽIVOTINJAMA, ALI I ZAHTEVNA OBUKA" U kasarni "Knjaz Mihailo" u Nišu prikazana osposobljenost vodiča i pasa

"LJUBAV PREMA ŽIVOTINJAMA, ALI I ZAHTEVNA OBUKA" U kasarni "Knjaz Mihailo" u Nišu prikazana osposobljenost vodiča i pasa

U Centru za obuku pasa u kasarni "Knjaz Mihailo" u Nišu danas je prikazana osposobljenost vodiča pasa i pasa, odnosno pripadnika koji su na usavršavanju.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Psi obuka Niš kasarna Knjaz Mihailo
Psi obuka Niš kasarna Knjaz Mihailo
Major Zdenko Cvijetić
Major Zdenko Cvijetić

Major Zdenko Cvijetić je naglasio da je u toku realizacija tri kursa.

- To su kursevi za pripadnike koji su sa psima na usavršavanju za vodiče i za pse zaštitne službe, Čuvarska služba - redresura i jedan od najsloženijih oblika kursiranja Kurs za obuku vodiča pasa i dresuru pasa za specijalne namene tokom kojeg se obučavaju pripadnici 72. brigade za specijalne operacije - rekao je major Cvijetić i dodao da su danas predstavljeni i novi planovi i projekti kako bi unapredili trenutne i razvili nove sposobnosti.

On je istakao da su vodiči na obuci veoma motivisani za rad i da vole pse, iako je reč o "veoma zahtevnoj obuci".

Takođe, major Cvijetić je naglasio značaj formiranja Centra za obuku pasa, jer će imati veću mogućnost da se bavi svojom osnovnom delatnošću, mnogo bolje nego što je to mogla Četa za obuku vodiča pasa, uzgoj i dresuru pasa.

Instruktor obuke stariji vodnik 1. klase Dejan Veličković istakao je da je danas prikazano nekoliko vrsta obuke službenih pasa.

- Prikazane su osnovna obuka predresure štenadi starosti sedam meseci, zatim obuka koja traje od 30 dana do šest meseci, rad pasa na uvežbavanju poslušnosti, savlađivanje prepreka, rad tragačkih pasa za otkrivanje eksploziva i eksplozivnih naprava i rad zaštitnih odnosno pasa napadača. Za obavljanje poslova vodiča službenih pasa mora da postoji ljubav prema životinjama, pre svega psima, a razlog tome je veoma kompleksna i zahtevna obuka – naglasio je Veličković.

Obilasku su prisustvovali načelnik štaba Komande za obuku pukovnik Nikola Dejanović i zamenik komandanta Centra za obuku logistike potpukovnik Milan Terzić.