Linkovi

Više od 20 miliona slučajeva koronavirusa u svetu, u SAD broj zaražene dece porastao za 90 odsto


Škola u Bruklinu, u Njujorku (Foto: Reuters/Brendan McDermid)
Škola u Bruklinu, u Njujorku (Foto: Reuters/Brendan McDermid)

Broj zaraženih od koronavirusa u svijetu premašio je 20 miliona, a više od polovine slučajeva je u tri zemlje - Sjedinjenim Državama, Brazilu i Indiji. Svet je dostigao 10 miliona potvrđenih slučajeva za šest meseci, a taj broj se udvostručio za samo šest nedelja, prenosi AP.

Prosečan dnevni broj novozaraženih u SAD pao je prethodnih nedelja, ali je i dalje visok - preko 54.000. Ukupno je zaraženo više od pet miliona ljudi, dok je 163.000 preminulo.

U djelovima SAD ima ohrabrujućih trendova, ali zabrinjava podatak da je broj djece koja su proteklih nedelja testirana pozitivno na virus porastao za čak 90 odsto.

Međutim, predsjednik Donald Tramp i dalje insistira na tome da se škole otvore. Tramp ističe da je to važno za ekonomiju i tvrdi da virus nije opasan za djecu.

"To je samo neznatan dio broja smrtnih slučajeva. Samo neznatan. Djeca se oporavljaju veoma brzo”.

Zdravstveni ekperti kažu da dostupni podaci do sada pokazuju da “djeca nemaju tako teške simptome kao odrasli” ali da je potrebno dodatno istraživanje.

Prema novom izvještaju Američkog udruženja pedijatara, od izbijanja pandemije registrovano je više od 380.000 slučajeva koronavirusa među djecom. Gotovo 180 hiljada djece zaraženo je samo u poslednje četiri nedelje.

"Ti podaci su podsjetnik da djeca nisu imuna i da mogu da se zaraze”, upozorava direktor Globalnog instituta za zdravlje na Univerzitetu Harvard Ašiš Dža.

Vodeći ekspert za zarazne bolesti, doktor Entoni Fauči, ističe za televiziju ABC da su fotografije prepunih školskih hodnika, kao u jednoj školi u Džordžiji, zabrinjavajuće.

"Trebalo bi da se nose maske. Ovakvi prizori su uznemirujući”.

U jednom školskom okrugu u Džordžiji, koji obuhvata više 42.000 učenika, u samoizolaciji je najmanje 800 dece zbog moguće izloženosti koronavirusu od povratka u učionice prošle nedelje. Od početka školske godine 3. avgusta u karantinu je i 42 zaposlenih.

U teško pogođenoj Floridi, gdje je 42 hiljade djece testirano pozitivno na virus, školska godina je počela sa onlajn nastavom u nekim većim okruzima, od kojih se ipak zahtijeva da otvore učionice do kraja mjeseca. Nastavnik 4-razreda Majkl Mekdanijel kaže da je teško pripremiti učionicu za povratak đaka u trenutnim uslovima.

“Moja učionica je veoma uska i teško je držati distancu”.

U međuvremenu, u Čikagu, Los Anđelesu, Majamiju i Hjustonu, nastava će biti držana na internetu.

"Ekonomija se može oporaviti. Obrazovanje se može poboljšati. Možete da se oporaviti od mnogo stvari. Ali nema oporavka od smrti”, poručuje nastavnik Leron Mekadu.

XS
SM
MD
LG