11. avgust  2020. 14.54  →  19.45 | Izvor: RTV

Počela obnova Doma kulture u Padini vredna 260 miliona dinara

PADINA -

Pre nešto više od godinu dana izgoreo je Dom kulture u Padini. Materijalna šteta bila je velika, a sada je počela rekonstrukcija ovog Doma koja će koštati više od 260 miliona dinara.

 

video icon

U požaru krajem aprila prošle godine u Domu kulture "Mihal Babinka“ u Padini izgorela je u potpunosti velika sala i krov iznad nje. Sada je počela obnova Doma za koju je potrebno izdvojiti 265 miliona dinara.

padina,, dom, kulture

Milan Garašević,predsednik opštine Kovačica kaže: "Završili smo prvi deo posla, manji ali težak. Raščistili smo sve unutar Doma kulture i postavili kran da možemo da uradimo promenu krovnog pokrivača. Time dovodimo objekat u stabilno stanje, nema ulaženja voda, nema daljeg propadanja Doma kulture i posle toga nastavljamo sa svim ostalim radovima koji su planirani projektom.“

Ovde su se održavale razne manifstacije od kojih su najpoznatije "Padina peva" i "Banatski festival narodnih pesama". Dom ima posebnu važnost za Padinu naseljenu pretežno Slovacima.

Jedan deo Doma kulture bio je pretvoren u hostel kako bi gosti koji su ovde dolazili i učestvovali u mnogobrojnim programima imali gde da odsednu.

Anjička Elšek, direktorka Doma kulture "Mihal Babinka" ističe: "U Domu kulture su se organizovali razni festivali. Radilo je pozorište, bioskop radila je pevačka grupa, momačka, devojačka, folklor..."

U opštini Kovačica kažu da su svesni značaja Doma u Padini za očuvanje tradicije i kulture naroda na ovom prostoru i nastojaće da obnovu završe što je pre moguće. Očekuje se pomoć republičkog Ministarstva za kulturu i nadležnog pokrajinskog sekretarijata jer opština ne može sama da obezbedi novac. Ukoliko sve ide po planu radovi bi trebalo da budu završeni najkasnije za dve godine.