Najnovije vesti
Vesti Beograd
Vesić uputio inicijativu da Beograd dobije ulicu u Ljubljani. Janković: Podržavam ovu ideju

Vesić uputio inicijativu da Beograd dobije ulicu u Ljubljani. Janković: Podržavam ovu ideju

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je danas, u ime Grada Beograda, uputio zvaničan predlog gradonačelniku Ljubljane Zoranu Jankoviću i nadležnim organima u tom gradu da jedna ulica u slovenačkoj prestonici dobije ime Beogradska.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
ljubljana Foto: Ivana Kešanski / RAS Srbija
ljubljana

Vesić je za Tanjug rekao da je uputio i predlog da Beograd finansira postavljanje spomen ploče u Ljubljani srpskom pukovniku Stevanu Švabiću koji je 1918. godine, zajedno sa srpskim vojnicima i slovenačkim dobrovoljcima, branio Ljubljanu u Prvom svetskom ratu.

- Moja inicijativa da Beograd razmotri da li treba da ima imena ulica po svim toponimima i ličnostima iz bivše Jugoslavije, posebno iz sredina u kojima više nema beogradskih i srpskih ulica, očigledno je uzburkala javnost u regionu i prvi put se otvorila rasprava o tome da li su drugi bili korektni prema Beogradu ili nisu - rekao je Vesić.

Naveo je da se prvi put priča o tome da li je Beograd nezasluženo izgubio ulice u određenim gradovima bivše Jugoslavije i da je veoma zadovoljan zbog toga jer, kako kaže, i dalje smatra i uvek će smatrati da glavni grad Srbije sa drugim gradovima treba da saradjuje po principu reciprociteta – da poštujemo one koji poštuju nas i zajednički gradimo bolju budućnost.

Goran Vesić ispred Starog dvora
Foto: Đ. Kojadinović / RAS Srbija
Goran Vesić ispred Starog dvora

Vesić je rekao da je telefonom razgovarao sa gradonačelnikom Ljubljane o saradnji dva grada i šta još mogu zajedno da urade po tom pitanju.

- Sporazum o bratimljenju Beograda i Ljubljane potpisan je 2010. godine i na osnovu tog sporazuma saglasili smo se da ja, u ime Grada Beograda, uputim inicijativu njemu, kao gradonačelniku Ljubljane, i organima u tom gradu koji o tome odlučuju da glavni grad Slovenije jednu ulicu nazove Beogradskom ulicom - rekao je Vesić.

Podsetio je da u Beogradu već dugo postoji Ljubljanska ulica i dodao da veruje da ćemo u Ljubljani, gradu koji je zvanično pobratimljen sa Beogradom, dobiti Beogradsku ulicu i na taj način pokazati da jedni druge poštujemo.

Vesić je rekao da je saradnja sa Ljubljanom posebno intenzivirana od kada je Zoran Janković gradonačelnik Ljubljane. Podsetio je da je u Ljubljani postavljena bista Vuka Stefanovića Karadžića, što je poklon Beograda Ljubljani, a da će u Beogradu narednih meseci biti postavljena bista Jerneja Kopitara, koja je poklon Ljubljane Beogradu.

Janković: Podržavam Vesićev predlog

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković izjavio je danas da apsolutno podržava predlog da jedna ulica u tom gradu dobije ime Beogradska, koji mu je uputio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Vesićev predlog je stigao kod nas i on sad ide na Komisiju koja će odgovoriti, a ja lično taj predlog apsolutno podržavam i mislim da će to naša dva grada još više zbližiti - rekao je Janković u telefonskoj izjavi Tanjugu.

Zoran Janković
Zoran Janković

Naveo je da je ponosan na to što su Beograd i Ljubljana pobratimljeni gradovi i istakao da su odnosi dva grada dobri.

Podsetio je da je u Ljubljani otkriven spomenik Vuku Stefanoviću Karadžiću i očekuje da će, ukoliko epidemiološka situacija po pitanju korona virusa bude normalna, ove godine u Beogradu biti otkriven spomenik Jerneju Kopitaru.

To će, ističe Janković, doprineti tome da saradnja izmedju dva grada ostane na visokom nivou.