ESP pobio mehanizam prenošenja podataka o ličnosti između SAD i EU 1Foto: Pixabay/TheDigitalArtist

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je danas da je Evropski sud pravde 16. jula proglasio nevažećom odluku Evropske komisije o primeni zaštite u okviru EU-SAD „Privacy Shield” mehanizma.

Ističe se da je posledica toga da se svi prenosi podataka o ličnosti iz EU u SAD na osnovu mehzanizma, smatraju nezakoniti.

Dodaje se da Zakon o zaštiti podataka o ličnosti propisuje da se prenos podataka u drugu državu ili međunarodnu organizaciju može obavljati bez odobrenja Poverenika ako te države i institutcije prema EU obezbeđuju primereni nivo zaštite podataka.

Navodi se da kako je utvđeno da odluka Evropske komisije o mehanizmu sa SAD ne važi, može se zaključiti da SAD više ne obezbeđuju primarni nivo zaštite ni sa stanovišta Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, navodi se u saopštenju poverenika.

Poverenik je ukazao rukovodiocima i obrađivačima koji se bave prenosom podataka o ličnosti na osnovu „Privacy Shield framework” kako je potrebno da pronađu druge mehanizme prenosa podadataka u SAD.

Poverenik je uputio i dopis Vladi Srbije kako bi se usaglasila odluka Vlade o listi država i međunarodnih organizacija u kojima se smatra da je obezbeđen primereni nivo zaštite podataka o ličnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari