Dostupni linkovi

Sarajlije traže hitnu reakciju vlasti zbog pandemije, kažnjavanje i zabranu okupljanja


Sarajevo, 11. avgust 2020
Sarajevo, 11. avgust 2020

Oko 500 istaknutih građana Sarajeva pokrenulo je akciju kojom od nadležnih institucija u Kantonu Sarajevo zahtijevaju hitno uvođenje adekvatnih mjera s ciljem sprečavanja dodatnog pogoršanja situacije uzrokovane pandemijom COVID-19.

U pismu upućenom na adrese premijera KS, predsjedavajućeg Skupštine KS, predsjednice Kriznog štaba KS i Kantonalne uprave civilne zaštite KS, navodi se kako su zabrinuti za živote i zdravlje svojih porodica, prijatelja, ali i svoje.

Kažu kako su "užasnuti i preplašeni izostankom minimuma neophodnih akcija nadležnih organa vlasti povodom situacije izazvane pandemijom korona virusa".

Od vlasti traže rigoroznu primjenu novčanih sankcija za sve građane koji u zatvorenim i otvorenim prostorima ne nose na licu zaštitne maske u skladu sa uputstvima nadležnih zdravstvenih institucija i organa, te da odmah zabrane okupljanje građana u grupama većim od 10 osoba u zatvorenim i otvorenim prostorima.

Takođe se traži da u najkraćem roku okončaju "pogubne sukobe između nadležnih zdravstvenih ustanova i precizno definiraju njihovu saradnju, obaveze i nadležnosti".

Sarajevo bez izolatorija za lakše oboljele do septembra

​Pismo su, između ostalih potpisali i književnik Abdulah Sidran, glumac Nermin Tulić, ljekar Ismet Gavrankapetanović, rediteljka Elma Tataragić, analitičar Ibrahim Prohić i brojne druge javne ličnosti, novinari, pisci, umjetnici.

XS
SM
MD
LG