Muzičko-scenski performans "Plovidba" danas u Kulturnoj stanici Eđšeg

Muzičko-scenski performans "Plovidba" Aleksandre Ilić biće danas premijerno izveden, a publika će moći da ga prati onlajn.
Svi zainteresovani ovaj perfmorans moći će da gledaju putem Fejsbuk stranice Kulturne stanice Eđšeg, sa početkom u 19 časova. 
 
Mladi umetnici najčešće ostaju isključivo u okviru svoje oblasti umetničkog delovanja, bilo da rade samostalno ili u grupi, bez povezivanja u kreiranju i nastanku umetničkog dela. Projekat "Plovidba" briše ove granice i dopušta umetnosti da se u svim svojim oblicima razvija na kompleksnijim nivoima.
 
"U procesu rada na muzičko–scenskom performansu 'Plovidba' služili smo se metodom 'devising theatre', tačnije kolektivnim stvaranjem. Dramaturški sled stvoren je na osnovu impresije muzike, a inspirisan dramskom improvizacijom, kompozitor je stvorio varijacije na već postojeći muzički obrazac. Tako je u zajedničkom improvizacijskom procesu kompozitora, glumaca i reditelja stvoreno jedno sasvim novo delo. Naziv 'Plovidba' koji je kompozitor nadenuo svom ciklusu, ostao je nepromenjen, kao metafora na čovekov životni put. Povezali smo vodu sa životom, jer je ona od velikog značaja za čoveka. Na osnovu improvizacija krenuli smo od rađanja, preko sećanja povezavši se sa teorijom da voda pamti, pa sve do pročišćenja, prikazavši istovremeno ništavilo savremenog čoveka, koji treba da pronađe svoj put", rekla je autorka projekta Aleksandra Ilić.
 
"Devising theatre" je metod stvaralačkog procesa u teatru u kome glumci i umetnici iz drugih umetničkih oblasti, uzajamnom kolaboracijom, kreiraju delo do njegovog završnog čina. Delo koje nastaje ovom metodom nastaje improvizacijom u toku procesa. Postoji početna ideja koja se dalje oblikuje, uz apstraktnost prikazivanja radnje i prvenstveno je, ali ne i nužno, vezana za fizički teatar.
 
Muzički ciklus "Plovidba" Dimitrija Beljanskog nastao je 2015. godine, a premijerno je izveden 2018. godine. Izveli su ga Jovana Filipović i Lazar Rakić. Međutim, u obliku muzičko–scenskog performansa, gde su obe strane imale međusobnu improvizacijsku saradnju, biće premijerno izveden u okviru projekta "Umetnici. Sad!", Fondacije "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture".
 
"Evropska prestonica kulture je od velike važnosti za umetnike, naročito za one čije ideje donose inovativnost. Povezivanje umetnika je od izuzetne važnosti, jer se na taj način mogu stvarati sasvim novi i još neotkriveni žanrovi, metode, oblici, a pored toga negovati stari u kreativnom procesu rada gde svaka umetnička strana ima šta da ponudi. U nezavidnoj situaciji u kojoj se kultura nalazi, kao i pored one koju je uzrokovala svetska pandemija, moramo se truditi da opstanemo zajedno", ističe umetnica Aleksandra Ilić.
 
U zajedničkoj kreaciji muzičko – scenskog performansa "Plovidba" učestvovala je Trupa savremenog i imerzivnog teatra TITE, koju čine Aleksandra Ilić, Ivana Antić, Lara Knežević, Jelena Majstorović, Kristina Milenković, Olivera Marić, Branko Milošev, reditelj Vladislav Velkovski, kompozitor Dimitrije Beljanski. Svoje učešće dala je studentkinja glume, Marija Feldeši sa koreografijom u prvoj sceni, Nataša Stojšin u montaži videa i Hristina Borović za predlog kostima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021