Najnovije vesti
Svet tehnike
Parna stanica ili pegla - sličnosti i razlike pri peglanju

Parna stanica ili pegla - sličnosti i razlike pri peglanju

Muka vam je od peglanja i voleli biste da taj posao traje kraće? U tome vam mogu pomoći parne stanice. Standardne pegle rade svoj posao odlično, ali parne stanice su napravile revoluciju zato što se s njima pegla lakše, brže i bolje.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
devojka-peglanje-i-slaganje-vesa-970x316 Foto: shutterstock
devojka-peglanje-i-slaganje-vesa-970x316

Ukoliko ste se odlučili da kupite nov uređaj za peglanje, ovaj tekst će vam pomoći da donesete pravu odluku.

Kako odlučiti koja pegla je najbolja?

Ako svojom peglom niste zadovoljni, vreme je za novu. Postoje dve vrste između kojih možete da birate - pegla na paru i parna stanica ili pegla na paru sa postoljem, kako je još zovu.

Foto: shutterstock

Bilo da se odlučite za parnu stanicu ili peglu na paru, Gorenje, Philips i Tefal uređaji prednjače u ovom segmentu, što i ne čudi jer su sve tri kompanije poznate po inovativnim rešenjima i najnovijoj tehnologiji. Njihove uređaje karakteriše mnoštvo naprednih funkcija, koje su jednostavne za upotrebu, a maksimalno korisne, sve u cilju da se peglanje od jednoličnog posla pretvore u posao bez muke. Najveći iskorak je činjenica da se temperatura podešava tako da bude ista za sve materijale.

Razlike između parnih stanica i inovativnih pegli na paru

Pegla na paru pegla pomoću kombinacije toplote, pritiska i pare koja dolazi iz rezervoara vode integrisanog u uređaj, dok parna stanica ima odvojen rezvoar za vodu, što je na prvi pogled čini težom i većom od pegle na paru. To ne treba da vas zavara, jer kada peglate parnom stanicom, vi samo odvojite peglu koja je skroz lagana, a rezervoar za vodu ostaje na svom mestu – odvojen, tako da je sama pegla drastično lakša od klasične pegle.

Sledeća razlika je kapacitet vode. Tu je parna stanica apsolutni pobednik. U rezervoar, zavisno od modela, staje od 1,8 do 2,2 litara, što daleko premašuje maksimalnih 400 ml zapremine pegle na paru.

Kakva su iskustva sa parnim stanicama?

Parna stanica skraćuje vreme peglanja jer ne morate svaki čas da dosipate vodu, a više vode znači i jaču paru. Stvari mogu da se peglaju samo s jedne strane i to će biti dovoljno da se svi nabori isprave, često i u samo jednom potezu.

Foto: shutterstock

Kada su u pitanju parne stanice, iskustva korisnika su gotovo identična. Svi kažu da im skraćuje vreme peglanja i do 50 odsto, da lako pegla i najtvrđe tkanine, štedi vreme i struju, da je laka za upotrebu zbog ergonomične drške, u suštini – da im je promenila život.

Sve ovo, naravno, ne umanjuje efikasnost standardnih pegli. Njihova prednost je u tome što zauzimaju manje mesta od parnih stanica, jeftinije su, pogodne ako nemate velike količine zahtevnog veša za peglanje, a ako odaberete peglu snage od 3.000 W i sa pločom koja lako klizi i sprečava lepljenje tkanine, budite sigurni da ste napravili sjajan izbor.

Koja je to najbolja pegla za veš?

Preporuka je da to bude pegla koja integriše najnovije tehnologije, jer sve one olakšavaju peglanje. Jedna od njih je tehnologija optimalne temperature, koja omogućava da nema podešavanja temperature za različite materijale. Tako neće biti razlike da li peglate lan ili svilu. Tu je i tehnologija samočišćenja kamenca, gde samo pritisnete jedno dugme i pegla se sama očisti od kamenca. Nove pegle imaju, pored horizontalnog, i mogućnost vertikalnog peglanja.

Sada predstavljamo najbolje pegle na našem tržištu. Ovu su naše top 4 preporuke.

Gorenje parna stanica SGH 2400 BB

Imati pred sobom korpu punu neopeglanog veša različitog materijala definitvno znači da ćete dobar deo dana provesti nad daskom za peglanje. Treba svaki put menjati temperaturu ako su u korpi lan, pamuk ili svila, sipati vodu u peglu, a svi znamo koliko to traje. Gorenje parna stanica SGH 2400BB lišava vas tih frustracija. Za to je zaslužan niz funkcija najnovije tehnologije.

Foto: tehnomanija/gorenje / Ustupljene fotografije

Njena ključna prednost je tehnologija OptiTemp, funkcija za unapred postavljenu optimalnu temperaturu, koja garantuje savršenu kombinaciju temperature i pare i daje sjajne rezultate na bilo kojoj tkanini. Uz to, ova Gorenje parna stanica ima pritisak od 7,5 bara, a to znači brže i bolje peglanje. Takođe, na njoj možete da regulišete snagu pare u skladu sa svojim potrebama. Brzina pare može da ide od 120 g/min do 600 g/min.

Para prodire duboko u tkaninu kako bi vam peglanje bilo lakše. Što više pare, to je peglanje brže i bolje. Snaga pare može se regulisati tako da odgovara vašim potrebama.

Rezervoar za vodu je 1,7 l i dovoljan je za velike količine veša. Kada voda treba da se dopuni, aparat ne mora da se isključuje. Para je spremna za upotrebu za dva minuta zahvaljujući opciji Eco Care. Opcija Easy De-Calc produžava trajnost uređaja.

Foto: tehnomanija/gorenje / Ustupljene fotografije

Svetlosno upozorenja na pegli podseća da je vreme za uklanjanje kamenca kada se pegla ohladi. Sve što treba uraditi jeste da se otvori zavrtanj na njoj i pokupi prljava voda sa kamencem u posudu.

Gorenje parna stanica SGH 2400 BB je pravi izbor za velike porodice, za ljude čiji su garderoberi puni zahtevnih komada za peglanje, kao i za sve vas koji jednostavno želite da umesto na peglanje više vremena u životu trošite na neke druge stvari.

Philips parna stanica GC9682/80

I ovde je proizvođač mislio na to da korisnika liši obaveze sortiranja materijala za peglanje, jer ova Philips parna stanica ima tehnologiju OptimalTemp, pa nema potrebe da podešavate temperaturu prema vrsti tkanine. Takođe, posao olakšava i inteligentni automatski režim pare, koja se ispušta prilikom pokreta i staje kada i vi.

Foto: tehnomanija/Philips / Ustupljene fotografije

Maksimalan pritisak je osam bara, a Silent Steam tehnologija obezbeđuje dodatnu količinu pare i do 600 g/min. Philips parna stanica GC9682/80 omogućava vam i horizontalno i vertikalno peglanje. U odvojivu posudu staje do 1,8 litara vode. Sama se čisti od kamenca uz pomoć jednostavnog i efikasnog sistema Easy De-Calc Plus.

Philips parna stanica GC9642/60

Ova Philips parna stanica ima sve opcije kao i prethodna osim inteligentnog režima za automatsko podešavanje pare. Maksimalni pritisak je 7,2 bara, dodatna količina pare do 490 g. Dovoljna snaga i sasvim dovoljno pare za dobar rezultat i za košulje i za čaršave i za krpe. I kod nje može da se podesi optimalna temperatura za različite vrste materijala, što štiti od pregorevanja i najdelikatnije tkanine poput svile.

Foto: tehnomanija/Philips / Ustupljene fotografije

Kapacitet rezervoara za vodu je 1,8 l, pa garantovano nema čestog dosipanja vode. I ovde postoji sistem za samočišćenje od kamenca. Obe Philips parne stanice su dobar izbor, a odluka će zavisiti samo od vaših potreba i budžeta.

Tefal pegla FV9788

Tefal pegla na paru je pojam inovativnosti i originalnosti, jer ovaj proizvođač ide uvek korak ispred ostalih. Takav je slučaj i s aparatom koji vam predstavljamo. Lako i brzo peglanje se podrazumeva jer Tefal pegla FV9788 ima snagu od 3.000 W i ispust pare od 55 g/min, a udari pare od 230 g/min ispravljaju i one najizgužvanije stvari.

Foto: tehnomanija/tefal / Ustupljene fotografije

Ključna stvar je da se nijedna tkanina ne lepi za ploču jer je ploča katalička, pa sprečava lepljenje čestica. Takođe, ova Tefal pegla na paru ima demontažni kolektor kamenca, koji lako skida kamenac iz pegle, što joj produžava vek trajanja. Još jedno od inteligentnih rešenja jeste funkcija „2u1”, a to znači da se količina pare podešava prema tipu tkanine.

Foto: tehnomanija/tefal / Ustupljene fotografije

Korisnik samo odabere da li pegla pamuk ili lan i pegla ispušta onoliko pare koliko je potrebno da bi taj materijal bio savršeno ispeglan. Odlična stvar kod ove pegle je to što ima rezervoar vode do 350 ml, pa može dugo da se pegla bez dosipanja vode. Uz funkciju automatskog isključivanja imaćete osećaj dodatne sigurnosti i više se nikada nećete pitati da li ste peglu ostavili uključenu.

Peglanje nikad nije bilo lakše

Sa inovativnim tehnologijama koje se danas nude na tržištu pegli i parnih stanica, peglanje nikada nije bilo lakše. Novi uređaji osmišljeni su tako da, kada završite ovaj posao, možete sa zadovoljstvom pogledati u savršeno ispeglane stvari, sa zadovoljstvom ih odložiti u orman i odmorni, jer više niste sate proveli peglajući, otići u šetnju ili provesti vreme sa porodicom i prijateljima.

Investicija u svaku od ovih pegli je dobra jer dugoročno donosi uštedu, budući da im je rok trajanja duži, kvarovi su retki, svi aparati štede struju, a za koji god da se odlučite, nećete pogrešiti jer ono što najviše štede jeste – vaše vreme.