Ex -Yu

Češka stranka na izbornom plakatu Tačija nazvala ubicom

Češka stranka na izbornom plakatu Tačija nazvala ubicom
Foto: Facebook | Češka stranka na izbornom plakatu Tačija nazvala ubicom

Na češkim društvenim mrežama vodi se aktivna rasprava o predizbornom plakatu stranke Trobojka na kojem se rukuju bivši šef češke diplomatije Karel Švarcenberg, koji je svojevremeno doprinio da Češka prizna Kosovo kao državu, i predsjednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači. Fotografiju političara prati natpis "Ubica i njegov prijatelj".

Predsjednik Trobojke Vaclav Klaus Mlađi, sin bivšeg češkog predsjednika Vaclava Klausa starijeg, distancirao se od reklame.

"Ovo nije zvanični plakat Trobojke. Nije ga odobrilo ni lokalno ni centralno odjeljenje. Imamo na hiljade registrovanih pristalica, ogroman broj njih nikada nije bio politički angažovan. Među njima su ljekari, nastavnici, direktori škola, vlasnici restorana, privatni preduzetnici, studenti i penzioneri. Pozivam sve da se fokusiraju u kampanji na zaštitu naših vrijednosti i prezentaciju našeg programa, a ne na napad na konkurente", napisao je on na Facebooku.

Plakat je prokomentarisao i sam Švarcenberg.

"Nisam ga još uvijek vidio, ali prihvatam to sa humorom i neću preduzeti nekakve korake", izjavio je on za list "Lidovki".

"Sputnjik" je o plakatu razgovarao sa Lukašem Beličkom, članom odjeljenja Trobojke u Srednjočeškom kraju.

"Želio bih najprije da istaknem da se ne radi o zvaničnoj kampanji Trobojke. Ni regionalno rukovodstvo ni predsjedništvo nisu je odobrile. Ovo je privatna akcija lokalnog odjeljenja partije. Natpis je, naravno, ekspresivan i pomalo loš. Uostalom, zapitajmo se da li je to što je napisano barem djelimično istinito. Hašim Tači je bivši šef OVK, na čijoj savjesti leži masakr Srba i trgovina njihovim organima. A Karel Švarcenberg je vrlo aktivno podržao nastanak države, na čijem čelu su takvi kriminalci. To je činjenica", rekao je član Trobojke.

On kaže da je saglasan sa stavom da je ovo previše agresivna preizborna kampanja.

"Da, slažem se. Ona je agresivna. Izbjegao bih takve formulacije i dobro je što je Vaclav Klaus Mlađi na nju odreagovao upravo na taj način", smatra Belička.

Član Trobojke nema namjeru da štiti Tačija.

"Kosovo je vještačka tvorevina. U stvari je to nesposobna država, kojom vladaju mafija i ratni zločinci. Nastala je zahvaljujući privatnim poslovnim interesima Medlin Olbrajt, Veslija Klarka i drugih", rekao je Belička.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije