Capital.ba

Strabag gradi deponiju u BiH od 15 miliona KM

11.08.2020. / 9:02

ŽIVINICE – Potpisivanjem Ugovora o zajmu u iznosu od pet miliona eura za izgradnju regionalne deponije “Eko-Sep” sa Evropskom bankom i njegova ratifikacija od strane Predsjedništva Bosne i Hercegovine stekli su se uslovi da se sa izvođačem radova potpiše ugovor za izgradnju ove regionalne deponije.

strabag deponija

Zvanični izvođač radova je austrijska firma Strabag sa kojim će se potpisati ugovor polovinom ovog mjeseca, a rok za završetak radova je 13 mjeseci. Naime, radi se o izgradnji regionalne deponije “Eko-Sep” Grada Živinice, Opštine Banovići i Kladanj.

Posebnu važnost ovom projektu izgradnje navedene deponije daje mogćnost naknadne obrade otpada gdje bi se mogla vršiti dodatna reciklaža.

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković, kao i načelnici susjednih opština Kladnja i Banovića već nekoliko godina aktivno rade na rješavanju ovog problema, koji će biti značajan cjelokupnoj regiji Tuzlanskog kantona.

Izgradnja centra za prikupljanje otpada ukupno će koštati 7,5 miliona eura, a za realizaciju navedenog projekta osigurana su sredstva u iznosu od 5 miliona evra kao zajam od Evropske banke, i oko 2,5 miliona evra grant sredstava koje je Evropska banka osigurala od svojih partnera čime će se omogućiti realizacija obje faze izgradnje deponije “Eko-Sep”.

Projekat izgradnje sanitarne deponije odnosi se 60 posto na Grad Živinice, 30 posto na Opštinu Banoviće i 10 odsto na Opštinu Kladanj. Lokacija planirane regionalne sanitarne deponije („RSD“), nazvane „Separacija 1“, se nalazi na području Grada Živinice.     biznis.info

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!