Svijet

Tramp će zvati Putina na sastanak G7

Tramp će zvati Putina na sastanak G7
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Tramp će zvati Putina na sastanak G7

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da će obavezno pozvati ruskog predsjednika Vladimira Putina na sastanak grupe G7, koji lider SAD želi da održi nakon novembarskih predsjedničkih izbora.

"Pozvali smo brojne lidere na sastanak. Svakako bih pozvao Putina na njega. Smatram da je on veoma važan faktor. Pozvaćemo lidere koji nisu članovi G7, a neki od njih su već prihvatili poziv", rekao je Tramp novinarima.

On je dodao da smatra da bi sastanak "sedmorke" trebalo održati nakon izbora, jer misli da će atmosfera biti bolja nakon njih.

Američki lider se osvrnuo i na miješanja u predstojeće izbore u SAD, rekavši da se u njih miješaju demokrate.

Upitan na konferenciji za štampu za "miješanje Rusije"“ u američke izbore, koje Moskva negira, predsjednik SAD je odgovorio sljedeće:

"Reći ću vam ko se miješa u izbore. Demokrate se miješaju u njih, tražeći glasačke listiće putem pošte".

On je takođe izrazio zbunjenost usljed činjenice da novinari, govoreći o "miješanju Rusije", zaboravljaju druge osumnjičene obavještajne službe - Kinu i Iran.

"Pokušaji da se glasanje organizuje putem pošte su katastrofa", rekao je Tramp na drugom dijelu konferencije.

Tramp je dodao da zemlji "ne trebaju lažni izbori, kao i da je to je veoma podložno uticajima i lako može biti podvrgnuto napadima stranih sila, demokrata i, istini za volju, republikanaca".

Brojne američke države već su legalizovale glasanje putem pošte, a u drugim se ono priprema u vezi sa epidemijom virusa korona. Izbori će biti održani 3. novembra.

Podsjetimo, Rusija je iz G7 isključena 2014. godine nakon ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom, a Tramp je prošlog mjeseca sugerisao da bi G7 ponovo mogla biti proširena.

Američki predsjednik ranije je izjavio da će odložiti sastanak grupe G7 za septembar i da želi da na njega još pozove četiri zemlje: Rusiju, Indiju, Australiju i Južnu Koreju. Prema njegovim riječima, prisustvo Rusije u G7 je logično.

Portparol predsjednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da će se o pozivu Moskve na samit G7 u Sjedinjenim Američkim Državama razgovarati diplomatskim putem.

S tim u vezi, ministar spoljnih poslova Njemačke Hajko Mas izjavio je ranije da nije moguće dalje proširivanje formata G7 i uključivanje Rusije u tu grupu. Njemačka je odbila prijedlog američkog predsjednika da na samit G7 pozove četiri pomenute zemlje.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije