Američka vlada blokirala zajam Kodaku, akcije pale za 40 odsto

Akcije Istmen Kodaka stropoštale su se za oko 40 odsto i na putu su da zabeleže najgori jednodnevni pad, nakon što je američka vlada blokirala zajam toj kompaniji u iznosu od 765 miliona dolara.
Američka vlada blokirala zajam Kodaku, akcije pale za 40 odsto
Foto: Pixabay
Kodak je planirao da ta sredstva usmeri na pravljenje komponenti za potencijalnu vakcinu protiv Covida-19, a kredit je stopiran zbog "navodnog neetičkog postupanja" rukovodilaca, prenosi Rojters.
 
Američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) trebalo je da odobri kredit Istman Kodaku koji želi da se otisne u farmaceutske vode.
 
Međutim, DFC je neočekivano alarmiran da zaustavi postupak nakon što su demokrate u Kongresu zatražile od federalnih regulatornih tela da istraže transakcije hartijama od vrednosti koje su preduzeli kompanija i njeni rukovodioci u vreme kada se saznalo da može da dobije državni zajam.
 
Američki predsednik Donald Tramp je rekao prošle sedmice da će vlada istražiti sva dešavanja u vezi sa najavljenim kreditom.
 
"Nedavne optužbe u vezi sa neetičkim postupanjem izazivaju ozbiljnu zabrinutost", navela je u petak kasno DFC na svom Tviter nalogu.
 
Akcije kompanije su skočile više od pet puta, a brokeri na popularnoj aplikaciji za trgovanje Robinhud su bili zatrpani ovim hartijama kada je DFC najavio da će potpisati pismo o zainteresovanosti za odobrenje kredita Kodaku.
 
Više od 900 miliona akcija je istrgovano od kada je zajam najavljen, što je skoro 12 puta više od količine koja je zvanično u opticaju.
  • gradjaninX

    11.08.2020 16:46
    Naravno. Do jutros su se bavili opremorm za fotografiju, a onda odlucili da bi isli u Big Farma granu pa bi i kredit jer im je prvi posao propao ili ce uskoro. Naravno , kredit bi u vidu sveze stampanih para iz FED-a od Vlade SAD, pa prebace te pare na novu Kodak firmu, u staroj proglase chpater 11 (bankropt) i ne moraju da vrate kredit, a ni drugo.

    Da su u banku otisli da uzmu kredit ismejali bi ih napolje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija