Nebojša Čović (©Star Sport)
Nebojša Čović (©Star Sport)

Čović: Dugovanja prema igračima skoro da nema, biće još pojačanja ako ih Obradović želi, bez navijača u halama do sredine 2021.

Vreme čitanja: 7min | pon. 10.08.20. | 20:47

"Filip Čović se više neće vraćati u Crvenu zvezdu, zato što porodica Čović nije džak za udaranje. Filip je izašao iz Zvezde, tata mu nije kupio klub, kao što vidite. Neke stvari su prevršile meru, žao mi je što moj sin ni kriv, ni dužan, plaća cenu", rekao je prvi čovek crveno-belih

Dvočasovno gostovanje prvog čoveka Crvene zvezde Nebojše Čovića na televiziji Sportklub otvorilo je mnogobrojne teme, od dešavanja u klubu sada, ali i prisećanja iz bliske i dalje prošlosti.

Pričalo se i o sukobu interesa između Zvezde i FMP, potencijalno novim pojačanjima na Malom Kalemegdanu, o tome koliko je realno da domaći klubovi dovode srpske igrače evroligaškog kvaliteta, početku sezone i povratku navijača na tribine, dugovanjima prema igračima i ostalim poveriocima, Filipu Čoviću...

Izabrane vesti

Za početak - o dugovanjima Crvene zvezde.

"Nije tačno da Zvezda duguje pet plata, mi poštujemo finansijski fer-plej, prošli smo već dve kontrole. Dugovanja prema igračima gotovo na nuli, postoje minimalna dugovanja za neka putovanja, obezbeđenje i tako neke stvari", objasnio je Čović tokom gostovanja za televiziju Sportklub.

Trener je Saša Obradović, koliko ste zadovoljni njegovim dolaskom na Mali Kalemegdan?

"Dugo smo tražili priliku da Saša Obradović dođe u Zvezdu. Želja je bila obostrana. Sašu poznajem kao karakternog čoveka, jako je puno trenerski napredovao. Nismo mogli da nađemo bolje rešenje. Verovaću Saši kako god mu prošla naredna sezona u Crvenoj zvezdi. Treba da mu verujemo, da ga podržimo, kao i ekipu, jer nas čeka teška sezona. Ekipa u utorak ide na Kopaonik, biće tamo sigurno 17 dana. Posle nas čekaju turniri u Antaliji i Moskvi. Jako veliko poštovanje imam prema Saši i svemu što je napravio dosad i kao igrač i kao trener. Jako je vredan čovek, analitičar, ide u najsitnije detalje uvek".

Crvena zvezda je angažovala ozbiljna pojačanja, da li su Obradoviću ispunjene sve želje?

"Sve ono što je Saša tražio, zasad je dobio. Verujem da će biti još nešto, sve zavisi od trenera. Ja sam svojevremeno dao izjavu da treba da kupujemo domaće, tu sam mislio i mlade domaće igrače, obezbedili smo osam potpisa mladih igrača, a trojicu smo ’skinuli’ Barseloni ispred nosa. Na 15 igrača imamo pet stranaca, što nije mnogo. Zagovornik sam ideje da imamo ceo tim domaćih igrača, ali to nažalost nije moguće u ovom trenutku. Imali smo mnogo stranaca prošle sezone, nismo pogodili s nekima, bilo je grešaka i to treba priznati".

Crvena zvezda se ovog leta dovodila u vezu sa domaćim evroligaškim igračima poput Nikole Kalinića i Nemanje Nedovića, ali poslovi nisu odrađeni. Da li je Zvezda mogla uopšte da se takmiči s konkurencijom za njihove potpise?

"Mi ne možemo da budemo konkurentni kada su u pitanju domaći igrači evroligaškog kvaliteta. Razmišljalo se o Nikoli Kaliniću, ali nismo doneli takvu odluku iz raznoraznih razloga. Nikola je takođe otišao u Valensiju za znatno veći ugovor od onoga što je mogao da dobije kod nas. Vladimir Štimac nije član ekipe, ali nikada ne recite nikad, ništa nije definitivno dok se ne dogodi". 

Koje su ambicije Crvene zvezde u narednoj sezoni?

"Zvezda ima ambiciju da opet bude prvak ABA Lige, ali i ambiciju da napravi dobar rezultat u Evroligi, što su i reči Saše Obradovića. Neću da vršim pritisak na ekipu, ali biće dobro da se plasiramo među osam u Evroligi".

Voditelja programa Darka Plavšića interesovalo je zašto u sastavu Crvene zvezde za novu sezonu nema Filipa Čovića?

"Filip Čović se više neće vraćati u Crvenu zvezdu, zato što porodica Čović nije džak za udaranje. Filip nikada ništa nije dobio, a da to nije zaslužio. On je jako zaslužan za to što se Zvezda vratila u Evroligu. Nikada neću zaboraviti one igre u polufinalu ABA lige u sezoni 2018/19. Izgleda da je dva Čovića u košarci mnogo, a pogotov dva uspešna Čovića. Filip nezasluženo plaća cenu. Nema razloga da se vraća u Zvezdu, on treba da bude prvenstveno zdrav čovek. Naredne sezone igraće u FMP. Voli Zvezdu, igrao je za Zvezdu svim srcem. Filip je izašao iz Zvezde, tata mu nije kupio klub, kao što vidite. Neke stvari su prevršile meru, žao mi je što moj sin ni kriv, ni dužan, plaća cenu".

NISAM OPTIMISTA PO PITANJU STARTA SEZONE 1. OKTOBRA

Navijači Crvene zvezde (©Star Sport)Navijači Crvene zvezde (©Star Sport)

Da li je realno da Evroliga startuje od 1. oktobra?

"Drugi talas je jači od prvog. Pogledajte samo uporednu statistiku dva talasa samo kod nas, tako je i u Evropi. Pogledajte šta se dešava u svim zemljama gde treba da igramo utakmice. Evroliga je donela odluku da 1. oktobra počne sezona i vrlo su bili uverljivi. Ono što smo mi čuli jeste da se razmišlja o alternativama. Prva je model sličan NBA ligi, ali ako bude finansijskih sredstava za tako nešto, a druga je neka vrsta turnira, ali o tome će se pričati naknadno, dok se vidi šta će biti u avgustu i septembru".

Ali...

"Zvezda od utorka kreće na pripreme na Kopaonik. Mi ćemo se pripremati kao da će sezona početi 1. oktobra, jer prosto moramo da živimo i radimo uprkos pandemiji. Klasičan način putovanja, bar kako je Crvena zvezda putovala, jer mi nismo dosad nikada imali nikakvu privilegiju u smislu čartera, neće biti. Svaki čarter smo dosad plaćali iz naših sredstava. Putovanja će verovatno biti svedena na čarter letove, dakle bez spavanja na aerodromima i takvih kombinacija", priča Čović i dodaje:

"Na Kopaoniku ćemo imati poseban blok, izolaciju od ostalih, ali ni to ne garantuje 100 odsto zaštitu. Nisam optimista, ali sam spreman za razne kombinacije, tipa nekog turnira. Ne znam samo kako ćemo tu da uklopimo Jadransku ligu. Mislim da Beograd ima mogućnosti da napravi takav turnir, zajedno sa Valensijom".

Sve to bi moglo da ugrozi odigravanje nacionalnih šampionata...

"Lokalna takmičenja biće ugrožena. Vi već sada imate prvi stepen ugroženosti, jer kako ćemo igrati pripremne utakmice? Ako Evroliga nađe određeni model, mislim da će se i nacionalna prvenstva uklapati, pa možda i po nekom turnir sistemu. Tipa da se Jadranska liga igra u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Podgorici..."

SVI OSEĆAMO FINANSIJSKI UDARAC PANDEMIJE

Nebojša Čović (©Star Sport)Nebojša Čović (©Star Sport)


Nebojša Čović je još ranije objavio da će Zvezdin budžet biti oko 5.000.000 evra neto.

"Od 30 do 35 odsto su budžeti manji nego prošle godine. Što se tiče naših sponzora mi nemamo veliki udar. Sponzori razumeju i žele da pomognu. Najveći problem biće karte i čarter letovi. Mi određenu pomoć države imamo i manje-više svi klubovi u našoj zemlji su je imali. Zvezda i Partizan su uravnoteženi po tom pitanju, ma šta neki pričali. Zvezda je od sezone 2011/12 dobijala od 25 do 27 odsto dobijala od države i grada. Država mora da napravi određeni plan pomoći sportskim klubovima. Naš budžet za ovu sezonu je 5.000.000 evra neto, odnosno 6.200.000 evra bruto. U tom budžetu smo procenili da možemo da dođemo do zarade od sezonskih karata nekih 20 odsto. Ako ne bude ulaznica, onda ćemo pokušati da taj novac nadomestimo kroz sponzore, a molićemo i državu da nam pomogne. Treba ipak znati da je država prethodnih meseci imala enormna davanja. Sport jeste važna stvar, ali nije sve. Otkazivanjem prošle sezone naš gubitak je preko 2.000.000 evra. Mi ćemo pokušati da se borimo za A licencu Evrolige".

U dahu je nastavio...

"Mi smo svake godine imali ubedljivo najmanji budžet u Evroligi, ali smo uvek bili najprijatnije iznenađenje. Mi nijednu sezonu nismo počeli, a da smo imali 100 odsto zatvoren budžet. Uglavnom smo bili na 30 do 40 odsto, pa bismo često premostili te probleme faktoringom ugovora".

Kada je u pitanju povratak navijača na tribine Čović nije optimističan...

"Mislim da neće biti publike do sredine naredne godine. Ali, to sve zavisi od procena nadležnih organa i preuzimanja rizika. Ako se do vakcine dođe do kraja novembra, ta vakcina neće moći da se podeli po celoj zemaljskoj kugli u narednih godinu i po dana".

NE PONOVILA SE PROŠLA SEZONA

Nbojša Čović i Dragan Šakota (©Star Sport)Nbojša Čović i Dragan Šakota (©Star Sport)

Crvena zvezda je iza sebe ostavila jednu od najturbulentnijih sezona otkako je Nebojša Čović predsednik.

"Prošlu sezonu bih uporedio sa onom posle koje je otišao Dejan Radonjić, a došao Dušan Alimpijević. U prošloj sezoni je bilo smišljenih bočnih udara. Ne mogu da kažem da smo imali dobar skauting, ali kakav god da je skauting uvek ga radi stručni štab. Mi smo hteli da osu kluba drže igrači koji su vratili Zvezdu u Evroligu, ali smo napravili iskorak koji možda nije bio najbolji. Tomić nam je brzo izgoreo, došao je kasnije Dragan Šakota kome svaka čast za sve što je uradio. Svakako, ne daj Bože da nam se više ponovi onakva sezona kao prošla".

Partizan je pokrenuo pitanje sukoba interesa sa FMP iz Železnika?

"Bio sam dugo glavni čovek grada Beograda, KSS, pa šta? Razumem frustraciju. Sve raspoložive snage, bile su stavljene u funkciju da se Zvezda sruši u sezoni 2019/20, ali nisu nas srušili. Možda i bi, da nije bilo ove korone. FMP je bio strateški partner Crvene zvezde u vreme kada je bio sprovođen UPPR. Ono što je bilo pokrenuto je čist bezobrazluk, sramota. Sukob interesa ne postoji, a ako postoji, to je za nadležne organe iz države da kažu. Niko nije glasao za sukob interesa, čak i kada se našlo na dnevnom redu Skupštine ABA lige. U FMP ne donosim odluke, klub ima svoju upravu", objasnio je Čović za Sportklub

Nebojša Čović je otkrio da je odlasku Dejana Radonjića iz Crvene zvezde prethodila odluka crnogorskog trenera da ne želi da ostane u klubu, ali i da je želeo Andreu Trinkijerija u Crvenoj zvezdi, te da razmišlja i o odlasku u penziju posle gotovo 10 godina na Malom Kalemegdanu.



tagovi

Nebojša Čović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara