Evropska agencija za infektivne bolesti traži vraćanje određenih mera

Evropska agencija za infektivne bolesti pozvala je evropske države da ponovo uvedu određene mere da bi sprečile "realno ponovno širenje" kovida-19 koje se primećuje u Evropi.
U ažuriranoj proceni rizika objavljenoj u ponedeljak, Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) istakao je elemente koji potvrđuju da sve više raste broj novih slučajeva.
 
Prema statistikama agencije, između 10.000 do 15.000 novih slučajeva zaraze zabeleženo je svakog dana u EU, daleko manje od vrhunca od 30.000 dnevno početkom aprila, ali iznad granice od 5.000 dnevno beležene od sredine maja do sredine jula.
 
"Iako brojne zemlje sada testiraju pacijente sa lakšim oblikom, odnosno asimptomatične, što dovodi do povećanja broja registrovanih slučajeva, primećuje se stvarni ponovni rast broja zaraženih u više zemalja, vezano za popuštanje mera", navela je agencija sa sedištem u Stokholmu.
 
Agencija navodi da države koje primete porast broja slučajeva zaraze posle ublažavanja restriktivnih mera treba da planiraju ponovno uvođenje određenih mera i da slede postupan i održiv dugoročni pristup.
 
U dve nedelje pre 2. avgusta većina od 100.000 novih slučajeva zaraze zabeležena je u Španiji, Rumuniji, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Nemačkoj. Prema sajtu worldometers.info, u Evropi je do sada zabeleženo 3.049.578 slučajeva kovida-19 i 206.288 umrlih.
  • Evropa

    10.08.2020 21:05
    Ujedinjeni u razumu
    Pooštravaju se mere u državama E.U, a kod nas otvaraju vrata na sve strane kako bi nas saterali u sobe, javni gradski prevoz i slično te nas zarazili sigurno. Jer samo tako može da se napravi novi talas koji je u Evropi polako krenuo...a mi ćemo u škole i druženje, kao da ništa nije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.