Linkovi

Pompeo: Ruske vlasti guše nezavisno informisanje i slobodu govora


Državni sekretar Majk Pompeo (Foto: AP/Pablo Martinez Monsivais, Pool)
Državni sekretar Majk Pompeo (Foto: AP/Pablo Martinez Monsivais, Pool)

Američki državni sekretar Majk Pompeo upozorio je da ruske vlasti, kako se izrazio, i dalje guše nezavisno informisanje i slobodu govora.

“Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda su vitalni izvor informacija za građane Rusije. Tražimo od ruskih vlasti da razmotre nova ograničenja nametnuta slobodnim medijima“, napisao je Pompeo na društvenoj mreži Tviter.

Stejt department je prethodno objavio saopštenje u kojem je navedeno da su SAD duboko zabrinute nedavnom objavom nacrta uredbe, kojom su se, kako je naznačeno, na meti ruskih vlasti našli mediji koje finansira Američka agencija za globalne medije (USAGM).

“Više od 70 godina Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda izvor su vitalnih nezavisnih informacija za građane Rusije. Tom uredbom nameću se novi teški prohtevi koji će dodatno umanjiti mogućnosti RFE/RL-a i Glasa Amerike da deluju na teritoriji Rusije osnažujući ograničenja sa kojima se ta dva medija već suočavaju. Zabrinuti smo zbog teškog stanja u kom se nalaze nezavisni mediji u Rusiji i pozivamo Rusiju da se pridržava međunarodnih obaveza kao i standarda Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) o slobodi izražavanja”, navedeno je u saopštenju Majka Pompea koje je objavio Stejt department.

Takođe, ruske vlasti pozvane su da preispitaju svoje delovanje koje će, kako je ukazaano, dodatno naštetiti bilateralnim odnosima, saopštio je Stejt department.

Ruska državna regulatorna agencija za medije objavila je, krajem jula, nacrt odredbe u kojoj se navodi da bi mediji registrovani kao strani agenti u Rusiji tu klasifikaciju trebalo da navode uz objavljene ili emitovane sadržaje. Nacrtom uredbe trebalo bi da bude dopunjen zakon iz 2017. godine kojim su mediji finanirani iz inostranstva proglašeni stranim agentima.

Pošto je decembra 2017. godine zakon usvojen - Ministarstvo pravde Rusije je Glas Amerike, nekoliko službi Radija Slobodna Evropa i njihov zajednički projekat “Current time”, stavilo na spisak stranih agenata.

Prema ruskom zakonu - medij, koji Ministarstvo pravde Rusije zavede kao stranog agenta, potrebno je da na teritoriji Ruske Federacije osnuje pravnog subjekta, koji će izvršavati sve svoje finansijske transkacije. Potrebno je da o tome svaka četiri meseca ruskom Ministarstvu pravde podnosi finansijske izveštaje i iste objavljuje na svojim internet stranicama.

Ruski zvaničnici su nakon donošenja zakona proširivanje njegove nadležnosti na medije obrazložili kao, kako je ukazano, simetrični odgovor pošto je od "Rusije danas" (Russia Today), satelitske televizije koju podržava Kremlj, zahtevano da registruje svoju američku ispostavu prema Zakonu o registraciji stranih agenata (FARA).

Američke obaveštajne službe su, prethodno, "Rusiju danas" označile distributerom ruske propagande.

XS
SM
MD
LG