Dostupni linkovi

Cikotić - Varhelji: Migrantska kriza kao sigurnosni izazov za BiH


Migranti u Bihaću
Migranti u Bihaću

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine (BiH) Selmo Cikotić razgovarao je tokom dana telefonom s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem (Varhelyi).

Cikotić je informisao Varheljija o trenutnoj situaciji u BiH, migrantskoj krizi kao sigurnosnom izazovu s kojim se suočava, te mjerama koje BiH poduzima u borbi protiv pandemije izazvane korona virusom.

Ministar Cikotić se zahvalio za podršku koju je Evropska unija pružila BiH u borbi protiv pandemije COVID-19, te naznačio važnost kontinuiranog angažmana EU u napredovanju političkih, ekonomskih i sigurnosnih veza između EU i BiH.

Tokom razgovora komesar Varhelji je izrazio spremnost da BiH aktivnije uključi u širu Migranstku politiku EU, u smislu kvalitetnijih graničnih procedura, politike azila i postupka readmisije - odnosno vraćanja migranata u države njihovog porijekla.

U prihvatnim kampovima kojima upravlja IOM (Međunarodna organizacija za migracije), na području Unsko-sanskog kantona (USK), je trenutno smješteno blizu 3.600 migranata. Prema procjenama Ministarstva unutrašnjih poslova USK van kampova se nalazi više od 3.000 migranata.

Vijeće ministara BiH usvojilo je na sjednici 11. juna pojedinačne informacije Ministarstva bezbjednosti stanju u oblasti migracija u BiH za januar, februar i mart 2020. godini u kojima se navodi da su u prvom kvartalu 2020. godine Službi za poslove sa strancima prijavljena ukupno 4.444 nezakonita migranta, što predstavlja povećanje od 20 odsto u odnosu na isti period 2019. godine. Tada je prijavljeno ukupno 3.597. migranata.

U kampovima u USK, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), trenutno boravi više od 3.500 migranata, od čega ih je najviše u Lipi, oko 1.200.

Migrantski kamp Bira smješten je u samom gradu Bihaću, čije zatvaranje gradske vlasti traže mjesecima.

U njemu, prema podacima IOM-a, trenutno boravi 610 migranata i izbjeglica. Istovremeno, u migrantskom kampu Miral, koji je uspostavljen odlukom Savjeta ministara BiH, boravi oko 500 ljudi.

Komesar Varhelji je obećao dodatnu finansijsku i tehničku pomoć EU kako bi se pojačao kvalitet kontrole državne granice BiH, kontrola kretanja migranata po čitavom prostoru države, a u cilju podizanja sigurnosti građana BiH.

XS
SM
MD
LG