Traže da se nastave postupci vantelesne oplodnje

Udruženje Šansa za roditeljstvo uputilo je zahtev svim relevantnim institucijama u zemlji da se nastavi rad komisija za vantelesnu oplodnju (VTO) i rada klinika za VTO.
Traže da se nastave postupci vantelesne oplodnje
Foto: Pixabay
U saopštenju Udruženja navodi se da se zahtev odnosi na procese koje je obustavio Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), koji se finansiraju iz sredstava tog fonda.
 
Dodaje se da je zahtev upućen shodno smanjenju broja zaraženih virusom kovid-19, kao i mnogobrojnim zahtevima parova da se procedure biomedicinski potpomognute oplodnje nastave.
 
Predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo Sandra Jovanović napominje da veliki broj parova iščekuje svoju šansu za roditeljstvo i da odlaganje utiče na medicinska stanja, ali i na psihofizičko zdravlje svih parova koji se bore s problemom neplodnosti.
 
"Procedure vantelesne oplodnje su već jednom bile obustavljene, ovo je sada već drugo odlaganje. Udruženje je podržavalo do sada svaku odluku Ministarstva zdravlja, RFZO-a i Republičke stručne komisije u vezi sa odlaganjem i obustavljanjem procesa, ipak sada smatramo da je vreme da se počne sa radom", navodi Jovanović.
 
"Žene koje su blizu starosne granice od 43 godine moraju dobiti svoju šansu jer nije njihova krivica ovo obustavljanje. Dovoljno je krivice koja se oseća u samom lečenju", navodi Jovanović.
 
Dodaje da je najveći broj zemalja u maju nastavio sa izvođenjem postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje uprkos stalno prisutnoj opasnosti od zaraze, ali uz obavezne mere opreza.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.