Vizuelna umjetnost

Hram umjetnosti danas spasavaju virtuelne ture

Hram umjetnosti danas spasavaju virtuelne ture
Foto: N.N. | Hram umjetnosti danas spasavaju virtuelne ture

PARIZ - Jedan od najpoznatijih muzeja svijeta, pariski "Luvr" otvoren je na današnji dan daleke 1793. godine, a u ponudi ovog muzeja u vrijeme pandemije virusa korona dostupna je i virtuelna tura.

Podsjećamo, po nalogu Ministarstva kulture Franscuske, "Luvr" je zbog pandemije ove godine bio zatvoren od 13. marta do 6. jula, a nakon ponovnog otvaranja uslijedila su nova pravila za posjetioce. Tu su takozvane cik-cak barijere slične onima kao na aerodromima, a fluorescentnom narandžastom bojom na podu je označena udaljenost između dvije osobe, koju bi posjetioci trebalo da se pridržavaju.

Žan Lik Martinez, direktor "Luvra", ističe da trenutno samo 30 odsto uobičajenog broja posjetilaca smije da pristupi blagu "Luvra".

"Pandemija je ogroman izazov za najposjećeniji muzej na svijetu", kaže Martinez.

Kroz ovaj hram umjetnosti prošle godine prošlo je čak 10,2 miliona ljudi, odnosno između 30.000 i 40.000 ljudi na dnevnom nivou.

Dugački redovi bili su svakodnevica, a muzej ponekad nije mogao da pusti sve ljubitelje umjetnosti koji su čekali na kartu.

Martinez iznosi podatke da je čak 75 procenata publike iz inostranstva, da su na prvom mjestu Amerikanci, potom Kinezi, pa Evropljani.

"Samo dva miliona posjetilaca dolazi iz Francuske", kazao je Martinez.

On otkriva da je muzej imao gubitke u visini 40 miliona evra, zbog toga što je ove godine bio zatvoren, ali da su virtuelne ture popularnije više nego ikada prije.

Muzej "Luvr" nalazi se u centru Pariza, na obali rijeke Sene, u zdanju nekadašnje kraljevske palate. Dvorište zgrade, u kojem se danas nalazi staklena piramida, leži u starom jezgru Pariza. Ovaj muzej sadrži jednu od najbogatijih umjetničkih zbirki na svijetu. U njemu se nalazi više od 38.000 umjetničkih djela izloženih na 72.735 metra kvadratna, a procjenjuje se da bi posjetiocima trebalo oko pet sedmica da na odgovarajući način pregledaju sva djela.

Vrlo bogate muzejske kolekcije podijeljene su na osam kustoskih odjeljenja: egipatski, bliskoistočni, grčki, etrurski i rimski antikviteti te islamska umjetnost, slike, skulpture, predmeti primijenjenih umjetnosti, grafike i crteži.

U "Luvru" se nalazi i zbirka umjetničkih predmeta te neprocjenjiva galerija slika svih evropskih naroda i umjetničkih perioda do kraja 19. vijeka. Najpoznatije umjetničko djelo izloženo u "Luvru" je Da Vinčijeva slika "Mona Liza".

  • 38.000 - umjetničkih djela izloženo
  • 72.735 - kvadratnih metara površina
  • 5 - sedmica treba za obilazak

Staklena piramida

Ono što ćete prvo vidjeti dok se približavate "Luvru" je velika staklena i metalna piramida, koja je glavni ulaz muzeja. Piramida "Luvr" sagrađena je 1989. godine, a sa visinom od oko 21 m, odmah je postala simbol Pariza. Kroz ovu staklenu građevinu ući ćete u jedan od najvažnijih muzeja svijeta.

Dio najveće pljačke u istoriji

Kustosi su za vrijeme Drugog svjetskog rata uspjeli da evakuišu najvrednija djela i ona koja su mogla da se prenesu u jednu od tajnih seoskih palata širom Francuske. Nacisti su nakon okupacije Pariza naredili da se "Luvr" ponovo otvori, a konfiskovana i ukradena remek-djela iz "Luvra" odvojena su za komandni vrh nacističke vojske, dok su djela koja su bila moralno neprihvatljiva, kao što su slike Pikasa i Dalija, ili prodata kolekcionarima koji nisu njemačkog porijekla ili su javno spaljena 1942. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije