Premijer Libana objavio ostavku vlade: Uzrok eksplozije u Bejrutu sistemska korupcija

Nakon eksplozije u Bejrutu i pritiska javnosti vlada Libana podnela je ostavku, javlja Independent. Premijer Hasan Dijab poziva na privođenje pravdi odgovornih za ovaj zločin, javlja Skaj njuz.

Hasan Dijab je u kratkom televizijskom govoru rekao da je eksploziju koja je pretresla Bejrut prošle nedelje bila uzrokovana "endemskom korupcijom" koja je godinama prožimala libansku politiku.

"Premijer Hasan Dijab ostavku svog kabineta podneo je u predsedničkoj palati", izjavio je libanski minister zdravlja Hamad Hasan

Libanska vlada taj potez je povukla nakon vikenda koji su obeležili antivladini protesti nakon eksplozije u bejrutskoj luci u kojoj je poginulo najmanje 200 osoba - a više od 6.000 je povređeno.

Libanska vlada podnela je kolektivnu ostavku uprkos tome što je samo dva dana nakon eksplozije bivši premijer, tokom televizijskog obraćanja, ponudio da na čelu vlade ostane još dva meseca. Predlog je obrazložio potrebom da se različiti činioci usaglase o reformskim procesima u Libanu. 

Poslednja odluka libanske vlade pre podnošenja ostavke bila je prebacivanje slučaja eksplozije Vrhovnom sudskom veću u čijoj nadležnosti su događaji za koje se procenjuje da krše nacionalnu bezbednost Libana, kao i zločinima političke i državne sigurnosti.

Vrhovni sudsko veće najviše je pravosudno telo Libana.

Za eksploziju i njene posledice libanski građani okrivili su političko rukovodstvo koje, uz to, optužuju za korupciju i nemar.

Uz ljudske žrtve i hiljade povređenih, procenjuje se da je najmanje 300.000 ljudi našlo se na ulici jer su im kuće uništene, a materijalna šteta je ogromna i premašuje tri milijarde dolara.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво