Kurti traži pomoć od stranaca, ukazuje na moguću humanitarnu katastrofu

Bivši kosovski premijer i predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti pozvao je ambasadore u Prištini da njihove zemlje pomognu kosovskom zdravstvu, jer će, kako kaže, od jeseni imati humanitarnu katastrofu.

"Poštovani ambasadori i diplomate, već sam mnogo puta sa vama izneo te stavove na našim sastancima. Sada, u ime naroda Kosova, javno vas pozivam, kao i vaše zemlje da kosovskim zdravstvenim ustanovama obezbedite svu medicinsku opremu i ljudske resurse kako bi nam omogućili da sprečimo da se zdravstvena kriza pretvori u humanitarnu katastrofu", napisao je Kurti u pismu međunarodnim diplomatama.

Naveo je da je epidemiološka situacija u poslednja dva meseca na Kosovu postala dramatična, da je do sada umrla 341 osoba, da je 10.419 je zaraženo, te da postoji 4.020 aktivnih slučajeva.

"U poslednje dve nedelje imali smo u proseku deset smrtnih slučajeva dnevno, prvo mesto po broju umrlih od kovida 19 na milion stanovnika", naveo je Kurti i dodao da je na Kosovu svakodnevno na stotine pozitivnih slučajeva, sa više od 50 pozitivnih među testiranima.

Tvrdi da u bolnicama nema više mesta, da su sve jedinice intenzivne nege zauzete, dok lekari, specijalisti i medicinske sestre rade danju i noću pod ogromnim pritiskom i stresom.

"Više od 1.000 zdravstvenih radnika je do sada zaraženo. Ako se ova dramatična situacija nastavi, uskoro će nam nedostajati dovoljno kiseonika da bismo spasili pacijente. Budući da naučnici predviđaju porast infekcija u jesen i zimu, situacija će dalje da se pogoršava, prouzrokujući humanitarnu katastrofu", podvukao je Kurti u svom pismu.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво