SzS formirao Udruženu opoziciju Srbije, bez Dveri

U Beogradu je formirana Udružena opozicija Srbije, koju čine stranke doskorašnjeg Saveza za Srbiju, osim pokreta Dveri, kao i još nekoliko udruženja i sindikata, koji su sa Savezom sarađivali i ranije.

Cilj "Udružene" je, prema rečima Janka Veselinovića, isti – smena vlasti, svim raspoloživim sredstvima nenasilne političke borbe, koja, kaže, uključuje i sve oblike građanske neposlušnosti.

Predsednik SSP Dragan Đilas je rekao da nijedna organizacija sama nije dovoljno jaka da zada jak udarac režimu, imajući u vidu da su protiv njih, kako kaže, "televizije sa nacionalnom frekvencijom, sve novine sem jedne, kriminalci, te svi građanski i nacionalni ekstremisti, jer za jedne, kako kažu, nisu dovoljno građanski, a za druge nacionalno orijentisani".

Vrlo često su i nesvesni protiv nas i oni koji jesu opozicija, ali su prekršili reč datu građanima za bojkot, a doživeli su katastrofalno loš rezultat na izborima.

"Udružena opozicija Srbije je spremna da sarađuje sa svima kojima je istinski cilj da se promeni sistem, a ne da mi dođemo na ta mesta gde sede neki drugi", rekao je Đilas.

Upitan da li će Udružena opozicija Srbije zajedno nastupati na predstojećim izborima i da li će imati zajedničkog kandidata, Đilas je odgovorio da nije realno da se već sada govori o izborima 2022. godine.

Udruženu opoziciju čine Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa, Narodna stranka Vuka Jeremića, Demokratska stranka Zorana Lutovca, kao i Građanska platforma, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Državotvorni pokret Srbije, Narodni pokret Srba sa KiM, Pokret za preokret, Pokret slobodna Srbija, Udruženi sindikati Srbije Sloga, Šumadijska regija i Đorđe Vukadinović.

Dveri: Nismo hteli u savez koji nema jasan program

Lider Dveri Boško Obradović pozdravlja formiranje Udružene opozicije Srbije i spreman je na partnersku saradnju o ključnim pitanjima, ali ističe da nisu želeli da budu deo tog političkog saveza jer, kako kaže, nema jasan program.

"Dveri su bile jedan od osnivača Saveza za Srbiju sa ozbiljnim programom u 30 tačaka i ne želimo da budemo deo novog opozicionog saveza bez jasnog programa", rekao je Obradović za Tanjug, upitan zašto Dveri nema u njemu.

Prema njegovim rečima, Dveri će, s obzirom da SzS od danas više ne postoji, nastaviti samostalno delovanje, a predstaviće program i nove ljude koji nikada nisu bili na vlasti, a to je, kako navodi Obradović, nešto po čemu se razlikuju i od sadašnje i od bivše vlasti.

"Smatramo da je naše najvažnije ustavno, nacionalno, državno, ekonomsko i bezbednosno pitanje u ovom trenutku očuvanje KiM u sastavu Srbije i tu smo spremni na saradnju sa svima u UOS, ostatku opozicije, ali i sa pristalicama vlasti koji se protive priznanju lažne države Kosovo i razgraničenju", naveo je Obradović u pisanoj izjavi.

Dveri su, kaže, saglasne sa ciljevima UOS-a, koji se tiču borbe za demokratiju, slobodu medija i poštene izbore, jer to proističe iz potpisa na Sporazum sa narodom i raspoložene su za tehničku saradnju po tim pitanjima.

Smatra da više nije dovoljna samo smena vlasti, već promena kompletnog političkog sistema koji je na sceni već 30 godina, kao i utvrđivanje krivične odgovornosti za one koji su kršili Ustav i zakone, što znači, kaže, lustraciju u formi zatvorske i finansijske kazne, oduzimanja nezakonito stečene imovine i zabrane obavljanja javne funkcije na duži period.

"To je program Dveri i naša misija i na tome ćemo insistirati", rekao je Obradović.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво