VELIKA BRUKA BANKE ENGLESKE: Informatičari omogućili tajni pristup guvernerovim izveštajima, platili im milione da odu!
Foto: Profimedia

svašta

VELIKA BRUKA BANKE ENGLESKE: Informatičari omogućili tajni pristup guvernerovim izveštajima, platili im milione da odu!

Planeta -

Banka Engleske je bivšem osoblju platila skoro tri miliona funti „zlatnih čestitki“ tokom 15 meseci, istovremeno sa iseljavanjem radnika iz svog tima za sajber bezbednost.

Naknade za nagodbu bivšem osoblju porasle su na 2,3 miliona funti u 2019. godini, prema podacima koji su dostavljeni Gardianu prema zakonima o slobodi informisanja. Banka je potvrdila da su bivši zaposlenici informacione sigurnosti primili deo novca.

Godine 2020. bivši zaposleni dobili su 578.000 funti u periodu od 10 nedelja do 12. marta, datuma zahteva za dobijanje informacija. Isplate su predstavljale porast stope zabeležene u 2018. godini, kada je Banka izdala 970.000 funti.

Skok isplate u 2019. godini dogodio se istovremeno kad je više visokih službenika napustilo tim za sigurnost informacija Banke Engleske - uključujući glavnog službenika za sigurnost informacionih sistema - neposredno pred sramotno kršenje bezbednosti. Najmanje 20 zaposlenih napustilo je odeljenje za informacionu sigurnost usred niskog morala i smanjenja budžeta.

U decembru je objavljeno da je dobavljač tehnologije Banci prodao pristup rezervnom audio feedu za konferencije za štampu bivšeg guvernera Marka Kerniju, što je potencijalno neidentifikovanim investitorima omogućilo unosan uvid u tumačenje njegovih tržišnih komentara. Banka je prekršaj zanemarila, a otkriveno je tek nakon novinske istrage.

Banka Engleske odbila je otkriti koliko je bivših zaposlenih primilo isplate ili veličinu isplate rekavši da to može dovesti do otkrivanja njihovog identiteta. Podrazumeva se da nijedna od uplata nije bila veća od 250.000 funti.

Zlatne čestitke za državne službenike našla se pod budnom kontrolom nedavno nakon što je premijer Boris Džonson odobrio plaćanje u iznosu od 248.000 funti Sir Marku Sedvilu, svrgnutom sekretaru vlade.

Portparolka Banke Engleske rekla je: „Banka, zajedno sa drugim poslodavcima, povremeno koristi sporazume o nagodbi iz više razloga, ali uglavnom da sa sigurnošću utvrdi uslove odlaska zaposlenog. Ovi sporazumi se mogu koristiti u svim oblastima organizacije.

„U 2019. godini, samo se nekoliko njih odnosilo na restrukturiranje funkcije informacione sigurnosti Banke.“

Odgovor banke na zahtev za objavljivanje podataka odložila je pandemiju koronavirusa, koja je naterala centralnu banku da oslobodi mere ekonomskog podsticaja u vrednosti stotina milijardi funti.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track