1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Opozicija ne priznaje pobedu Lukašenka

10. avgust 2020.

Izborna komisija Belorusije proglasila je ubedljivu izbornu pobedu predsednika Aleksandra Lukašenka, koju kandidatkinja opozicije Svetlana Tihanovskaja ne želi da prizna. U više gradova tokom noći je došlo do sukoba.

https://p.dw.com/p/3ghxR
Belarus Proteste nach der Wahl
Foto: Reuters/V. Fedosenko

Izborna komisija Belorusije za pobednika izbora je proglasila aktuelnog predsednika Aleksandra Lukašenka. Kako je saopšteno, Lukašenko je osvojio 80,23 odsto glasova, dok je kandidatkinja opozicije Svetlana Tihanovskaja osvojila tek 9,9 odsto glasova. Na izbore je izašlo 84 odsto od ukupno 6,8 miliona građana sa pravoim glasa.

"Daleko od svake realnosti”

Tihanovskaja je već najavila da neće priznati poraz. Prema oceni njenog štaba, ona je pobedila u više izbornih jedinica, u kojima nije bilo manipulacija. Mnogi smatraju da su brojke koje su objavili državni mediji izmišljene, s obzirom na tešku ekonomsku krizu u zemlji i velike proteste protiv Lukašenka koji traju već sedmicama.

Svetlana Tihanovskaja
Svetlana Tihanovskaja ne želi da prizna porazFoto: picture alliance/AP Photo

„Verujem u ono što vidim svojim očima, a vidim da je većina na našoj strani“, kazala je Tihanovskaja. "Takav izborni rezultat ne može biti priznat”, naglasila je njena portparolka, Ana Krasulina, i dodala da je to "daleko od svake realnosti”.

Šok-bombe, suzavac i veliki broj povređenih

Protesti su nastavljeni u više gradova i nakon zatvaranja biračkih mesta. Tokom noći je došlo do žestokih sukoba između pristalica opozicije i policije. U glavnom gradu Minsku policija je upotrebila vodene topove, gumene metke i šok-bombe. U Brestu je koristila suzavac. Kako javljaju mediji, ima povređenih, a prema navodima demonstranata uhapšeno je 120 ljudi.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova međutim javljaju da neme povređenih i da je situacija „pod kontrolom“. Međutim na video snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama mogli su da se vide demonstranti krvavih lica. Prema navodima grupe za zaštitu ljudskih prava „Spring 96" u Minsku je poginuo jedan demonstrant nakon šta ga je pregazilo oklopno policijsko vozilo.

Najavljeni novi protesti

Od strane Lukašenka još uvek nije bilo reakcija. Uoči izbora Lukašenko, koji je na vlasti 26 godina i naredni mandat bi trebalo da mu bude šesti po redu,najavio je da će vlast braniti svim sredstvima. Protivnici režima na društvenim mrežama najavljuju nove proteste. „Dolazi doboka kriza, kakve još nije bilo“, ocenila je sinoć na konferenciji za novinare Marija Kolesnjikova, saradnica Tihanovskaje. Ona je optužila vladu za izbornu krađu i poručila da vlasti „moraju da priznaju da je većina na drugoj strani“.

Sukobi demonstranata sa policijom u Kijevu
Sukobi demonstranata sa policijom u KijevuFoto: Reuters/V. Fedosenko

Inače, kandidatkinja opozicije Svetlana Tihanovskaja u izbornu trku je ušla nakon što je njen muž, poznati bloger Sergej Tihanovski, uhapšen i isključen iz izborne kampanje. Prošlih sedmica 37-godišnja Tihanovskaja je dobijala sve veću podršku građana i sve više njih je uspela da izvede na ulice. „Samim time što smo uspeli da pobedimo naš strah, našu apatiju i našu ravnodušnost mi smo pobednici“, poručila je Tihanovskaja.

br (agencije)

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android