Dostupni linkovi

Gazeta viborča dobila presudu nakon tužbe vladajuće stranke


Glavni i odgovorni urednik Gazete Viborče Adam Mihnjik, arhivska fotografija
Glavni i odgovorni urednik Gazete Viborče Adam Mihnjik, arhivska fotografija

Vodeći poljski list Gazeta viborča pozdravio je danas, 10. avgusta, dobijenu presudu u korist jednog njihovog novinara, kojeg je populistička vladajuća stranka Pravo i pravda tužila zbog ironične objave na Tviteru u kojoj ju je pominjao koristeći reč "mafija", aludirajući na korupciju.

Zamenik urednika dnevnog lista Gazeta viborča Bartoš Vjelinjski rekao je da je i dalje izuzetno zabrinjavajuće što vladajuća stranka pokušava da zastraši novinare tužbama.

"Činjenica da nas Pravo i pravda tuži zbog šale znači da ova stranka prezire slobodnu štampu i pokušava da ograniči njenu slobodu kad god može", rekao je on za novinsku agenciju Asošijejted pres (AP) i dodao da novinari ne znaju šta da očekuju od vlasti koja ima za cilj da ih zastraši.

Istraživački novinar Vojćeh Čuhnovski optužen je za klevetu stranke Pravo i pravda zbog šaljive upotrebe termina "mafija" u tvitu u novembru 2018. godine kada je napisao da su on i još jedan novinar "uzdrmali finansijski sistem u Poljskoj. Ako je tako, onda se izvinjavam. Neću više pisati o mafiji".

To je bila reakcija na račun šefa centralne banke koji ga je optužio za destabilizaciju nacionalnog finansijskog sistema svojim istraživačkim radom.

Sudija Jacek Tiška rekao je da je kritika u ovom slučaju bila prihvatljiva. "Iako je to bila šala, bila je zasnovana u stvarnosti i opravdana", rekao je Tiška.

Presuda je usledila je nakon što je stranka Pravo i pravda progurala u Parlamentu nove zakone koji bi mu davali moć otpuštanja sudija ili ih kažnjavali novčanim kaznama i drugim merama ako kritikuju promene u pravosudnom sistemu ili imenovanja vlade.

Portparol Evropske komisije rekao je da će u ponedeljak Komisija analizirati poljske zakone.

"Komisija ima vrlo jasan stav o zaštiti pravosudja od političkog uplitanja", rekao je Kristijan Vigand.

Savet Evrope izrazio je zabrinutost zbog povećane moći izvršne vlasti nad pravosudnim sistemom u Poljskoj, rekavši da sada sistem "ostavlja sudije sve ranjivijim od političke kontrole, čime se narušava nezavisnost suda", piše AP.

XS
SM
MD
LG