NAJOPREMLJENIJI TUNEL IKAD ZA ŠVERC DROGE I ORUŽJA: Tajni prolaz narko-kartela otkriven u pesku ispod meksičke granice!
Foto: Youtube prtscr / Guardian News

u pustinji

NAJOPREMLJENIJI TUNEL IKAD ZA ŠVERC DROGE I ORUŽJA: Tajni prolaz narko-kartela otkriven u pesku ispod meksičke granice!

Planeta -

Švercerski tunel koji su američke vlasti otkrile u Arizini ispod granice sa Meksikom je, kako su rekli, najsofisticiraniji koji je narko-mafija do sada napravila.

U tunelu dugom 400 metara su otkriveni vodovod, ventilacioni i šinski sistem.

U pesku Arizone otkrili su ga federalni agenti u saradnji sa Agencijom za imigracije i američkom carinskom upravom u utorak u pustinji kod San Luisa, saopštila je američka agencija za imigracije.

foto: Youtube prtscr / Noticias Telemundo

U tunelu koji je visok 91, a širok 122 centimetra otkriveni su i ventilacioni sistem, vodovodne cevi, žice za struju i šinski sistem. Za tunel su saznali nakon što je otkrivena vrtača u blizini ograde na granici.

S obzirom na to da je tunel otkriven nezavršen, zvaničnici nisu sigurni kada je napravljen i u koje konkretno svrhe, kao ni koliko je dugo pravljen. Napominju da postoji mogućnost da je ručno građen za šta bi trebalo dosta vremena, ali ukoliko su kriminalci koristili težu mašineriju, bilo je potrebno par meseci za njegovu izgradnju.

Vlasti su otkrile stotine tunela na jugozapadnoj granici SAD sa Meksikom poslednjih godina, a koriste ih narko karteli za šverc narkotika, ljudi i oružja između Meksika i Amerike.

U januaru su američke vlasti otkrile najduži tunel za krijumčarenje koji je u dužini od 1.300 metara vodio od meksičke države Donje Kalifornije do teritorije SAD.

Kritičari Trampove ideje da se na granici sa Meksikom izgradi zid su upravo ove tunele navodili kao glavni argument protiv, jer omogućavaju da se takav zid lako zaobiđe.

Kurir.rs / The Guardian, Foto: Youtube prtscr / Guardian News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track