Čović: Predlog Prištine najnovija ucena uz pomoć zapadnih mentora 1Foto: Starsport

Ne bih se začudio da je autor ideje da Priština ne učestvuje u dijalogu sa Beogradom, dok srpske vlasti ne povuku Interpolove poternice prema pripadnicima bivše Oslobodilačke vojske Kosova, isti onaj koji je smislio uvođenje taksi, izjavio je za Sputnjik nekadašnji šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović.

Kako podseća Sputnjik, novoj uceni Prištine koju je iznela kosovska ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla pridružio se i regionalni zapovednik bivše OVK Šukri Buja.

Njegov doprinos temi bio je još konkretniji. Kosovske institucije bi, kaže on, trebalo da traže od zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova da ne priznaju listu Interpola radi procesuiranja pripadnika OVK.

Čović smatra da je sve to „instruirano iz određenih međunarodnih krugova kojima nije ni stalo da se konstruktivnim pristupoim, razgovorima, dijalogom, kako-tako razreši problem Kosova i Metohije”.

Prema njegovom objašnjenju, „to je problem gde je međunarodno priznatoj državi, članici UN, kao što je Srbija, oteto i pod okupacijom se od 2008. godine drži oko 17 odsto teritorije sa koje je proterano više od 200.000 ljudi”.

On smatra da novi predlog odposlat iz Prištine nikoga u Beogradu ne može da isprovocira, niti ga čudi „najnovija ucena, jer to, Albanci rade već 20 godina, uz pomoć zapadnih mentora”.

Čović ukazuje da više od dve decenije postoji veliki otpor prištinskih političara koji su, kako smatra, „presvučeni OVK borci”, ali i njihovih zapadnih mentora, naporima Beograda da se nekadašnji pripadnici teroristričke OVK, za koje postoji osnovana sumnja i čvrsti dokazi da su počinili zločin, privedu pravdi.

„Procedura koju Srbija kao članica Interpola sprovodi potpuno je u skladu sa najvišim međunarodnim pravnim standardima”, naglasio je Čović i ocenio da je tu i „koren predloga zakona o takozvanoj zaštiti takozvanih tekovina OVK, koji je bez presedana u međunarodnim analima”.

Ako postoji sumnja, svako treba da bude priveden pravdi, a u sudskom postupku je na stranama da potvrde ili opovrgnu optužnicu, zaključio je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari