Putovanja Srbija

Zlatibor je preskup – Mit ili istina?

created by dji camera

Razvoj Zlatibora i njegova sve veća popularnost utiču na to da ova planina sve češće postaje predmet čuvenih srpskih stereotipa. Tako je postala vrlo česta rečenica tipa: Zlatibor je preskup, jeftinije ispadne da letuješ u Egiptu, a tek u Grčkoj. Kao što je poznato, pod stereotipom se podrazumeva formirano mišljenje jednog ili većeg broja ljudi koje nije zasnovano na znanju ili realnim činjenicama. Ovaj tekst je posvećen razbijanju takvih neosnovanih i pogrešno zasnovanih zaključaka. U tome ćemo najbolje uspeti ukoliko uporedimo odnos cena i kvaliteta turističke ponude na Zlatiboru i u Beogradu.

Zlatibor i Beograd – cene i kvalitet usluge

Očigledno je da poredimo neuporedivo. Zlatibor je turistička destinacija na koju odlazite sa posebnom namerom odmora, relaksacije, obilaska svih dostupnih atrakcija i lokaliteta. Beograd je glavni, najveći, grad u Srbiji. Njega ne birate da biste otišli na odmor. Smeštaj u Beogradu treba da posluži najrazličitijim svrhama: od poslovnih noćenja do zakupa apartmana za određene tipove proslava. Sve navedeno treba da nas vodi do zaključka da je očekivano da tokom, na primer, letnje sezone Zlatibor bude materijalno nepristupačnija destinacija. Podaci govore da nije baš tako.

Na stranici Zlatibor apartmani i Apartmani u Beogradu pronalazimo široku ponudu smeštaja različite strukture, cena i kvaliteta. Ukoliko se ograničimo na poređenje kategorije: apartmani u centru Zlatibora i apartmani u centru Beograda, uvidećemo da Zlatibor nikako nije preskupa, nedostupna destinacija. Većina apartmana kod Zlatiborskog jezera može se iznajmiti za manje od 10 evra po osobi, što, morate priznati, nije basnoslovna cena. Takođe, većina apartmana na Zlatiboru ima mogućnost popusta na duže boravke, što je ogromna pogodnost za sve one koji planiraju višednevni planinski odmor.

Što se Beograda tiče, situacija sa cenama je slična, ali – za njega niko nikada ne govori da je skuplji od Egipta. Naravno, drugačiji tip usluge koja se traži u Beogradu, sprečava mogućnost razvoja popusta na zakup apartmana na duži vremenski period. U Beogradu je najpopularnije usluga stan na dan. Zato su ove dve destinacije neuporedive. Beograd nam je samo poslužio samo kao relevantna kategorija preko koje razrešavamo zablude o Zlatiboru.


Ono što u ovom odeljku moramo istaći, a u svrhu je razbijanja predrasuda, jeste opremljenost i kvalitet apartmana na Zlatiboru. Beograd je po tome već odavno poznat. Oni koji pričaju o bezobrazluku zlatiborskih cena, retko pominju savršenu uređenost i visok kvalitet smeštaja na planini. To nas dovodi do jedine istine: Zlatibor nije preskup. Na ovoj planini je postignut idealan odnos cena i kvaliteta.

Ukoliko se posle ovog odlučite da odete na Zlatibor

Nadamo se da je slika o Zlatiboru sada nešto povoljnija. Možda borba protiv zabluda pomogne da se još više razvije turistička ponuda na planini. Ukoliko se odlučite da svoj odmor provedete na planini, moramo vam skrenuti pažnju na još jedno – Zlatibor nudi različite tipove smeštaja. Sada mu upisujemo još jedan veliki plus. Pored standardnih hotela, vila i apartmana, od gradske gužve može se sakriti i u brvnare na Zlatiboru, čuvene autentične planinske kućice. Ako ste se poželeli bega iz života dvadeset i provg veka, one su sigurno utočište. Sa druge strane, Zlatibor vam pruža i priliku za savršen odmor ukoliko ste ljubitelj urbanih sadržaja i aktivnog odmora, a za to su zaduženi: Zlatibor apartmani u centru.

Verujemo da ste se nakon svega ovoga odlučili da odmor provedete na najatraktivnijoj planini zapadne Srbije. Onda vam još samo ostaje da saznate šta sve morate posetiti na Zlatiboru i da se propustite uživanju. 

 

Čitajte Luftiku na Google vestima

1.1K Share
1.1K Share
Share via
Copy link