Svet

0

Makron apelovao na donatore da brzo pomognu Libanu

Autor: KP

Izvor: Beta

Makron apelovao na donatore da brzo pomognu Libanu

Izvor: Foto: Beta, AP / Christophe Simon

Na otvaranju konferencije Makron je rekao da se ne sme dopustiti da "nasilje i haos" prevladaju u Libanu i pozvao vlasti te zemlje da tragaju za političkim i ekonomskim rešenjem za krizu, preneo je Frans pres.

Francuski lider je naveo da libanski narod želi sveobuhvatnu istragu katastrofalne eksplozije i da se vlasti moraju povinovati legitimnim zahtevima demonstranata za sprovođenjem političkih i ekonomskih reformi.

Na konferenciji, koju su UN i Francuska organizovali nekoliko dana posle eksplozije okupilo se više od 30 lidera i zvaničnika, uključujući predsednika SAD Donalda Trampa. Učestvuju i kralj Jordana Abdulah Drugi, predsednik Egipta Abdel Fatah el-Sisi i zvaničnici Kine, evropskih i bliskoitočnih zemalja.

Makron, koji je u četvrtak posetio Bejrut, izrazio je očekivanje da će podršku Libanu obezbediti i Rusija i Turska, koja nije mogla da se pridruži konferenciji, kao i Izrael koji je za to izrazio interes.

Eksplozija oko 2.750 tona amonijum nitrata uskladištenog u luci razorila je u utorak uveče deo libanskog glavnog grada. Poginulo je najmanje 160 ljudi, povređeno je oko 6.000, a stotine zgrada su oštećene.

Francuska danas šalje Libanu nosač helikoptera i teretni brod sa zalihama i paketima pomoći za Bejrut. Nosač helikoptera nosi i medicinsku opremu uz osoblje, inženjere, građevinski materijal, hranu i vodu za piće.

Ta zemlja će ukupno poslati Libanu 18 tona medicinske pomoći i 663 tone pomoći u hrani.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas najavio je danas da će njegova zemlja obezbediti dodatnih 10 miliona evra pomoći Libanu.

Mas je naveo da će ostati puno toga da se uradi i kada ruševine bude uklonjene, jer se Liban suočavao s izazovima i pre te katastrofe.

On je ocenio da "bez hitno potrebnih reformi, ne može biti održive promene, ni stabilnosti" u Libanu.

Nemačka, drugi najveći donator Libanu, obezbedila je od 2012. godine više od 1,2 milijarde evra pomoći za razvoj zemlje i 634 miliona evra za humanitarni rad.

SAD šalju Libanu 15 miliona dolara pomoći. Ta sredstva neće biti pod kontrolom vlade u Bejrutu, već će biti direktno podeljena onima kojima je pomoć potrebna.

Velika Britanija je na konferenciji obećala 26 miliona dolara pomoći Libanu za hranu. London je ranije obećao 6,5 miliona dolara i šalje brod koji će pomoći da se utvrdi šteta od eksplozije.

Španija je navela da će poslati Libanu medicinsku opremu i lekove, kao i 10 tona pšenice donirane od Međunarodne fondacije Ulof Palme. U eksploziji je uništeno nekoliko kontejnera sa pšenicom.

Donatori odlučili da pošalju pomoć direktno stanovništvu Libanu radi sprečavanja zloupotreba

Više od 30 učesnika međunarodne donatorske konferencije za Liban postiglo je dogovor da pomoć bude upućena direktno stanovništvu radi sprečavanja vlasti da zloupotrebe sredstva.

"Učesnici su se složili da njihova pomoć treba da bude koordinisana pod okriljem UN i dostavljena direktno libanskom narodu, uz maksimalnu efikasnost i transparentnost", navodi se u zajedničkoj izjavi sa konferencije, prenosi Frans pres.

Oni su obećali pomoć za "verodostojnu i nezavisnu" istragu ovonedeljne eksplozije u Bejrutu, a podršku za oporavak Libana uslovili su sprovođenjem reformi koje traže libanski demonstranti, prenosi Asošiejted pres.

Današnju donatorsku konferenciju održanu putem video veze organizovali su Francuska i Ujedinjene nacije radi slanja hitne pomoći Libanu.

Učesnici konferencije naveli su u zajedničkoj izjavi i da "Liban nije usamljen u ova strašna vremena".

Liban, poznat po korupciji i zloupotrebi javnih sredstava i nevidljivim infrastrukturnim projektima, navodi AP, pogođen je jakom eksplozijom oko 2.750 tona amonijum nitrata uskladištenog u bejrutskoj luci koja je razorila deo grada. U eksploziji u utorak uveče poginulo je najmanje 160 ljudi, a povređeno je oko 6.000.

Eksplozija je izazvala dodatan gnev građana Libana koji dugo optužuju vlasti za korupciju i nemar.

Posle jučerašnjih sukoba demonstranata i policije u Bejrutu, premijer Libana Hasan Diab najavio je da će predložiti održavanje prevremenih parlamentarnih izbora.

Večeras su izbili novi sukobi policije i demonstranata.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR