Najnovije vesti
Vesti Društvo
"VAKCINA NEĆE BITI POTPUNO EFIKASNA" Glavni američki epidemiolog Entoni Fauči ŠOKIRAO javnost

"VAKCINA NEĆE BITI POTPUNO EFIKASNA" Glavni američki epidemiolog Entoni Fauči ŠOKIRAO javnost

Glavni američki epidemiolog Entoni Fauči ocenio je da vakcina protiv korona virusa neće biti potpuno efikasna.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
vakcina Foto: ted s warren / Tanjug/AP
vakcina

Kako prenosi Skaj njuz, on je na onlajn seminaru Univerziteta Braun kazao da šansa da vakcina bude stopostotno efikasna nije velika.

- Ne znamo koliko će biti efikasna - da li će to biti 50 ili 60 odsto. Voleo bih da efikasnost bude 75 odsto ili više - rekao je Fauči.

Pročitajte još

On je istakao da koncept javnog zdravstva nikada ne sme biti napušten jer je nemoguće razviti vakcinu koja je efikasna do 98 odsto.

Podsećamo, nekoliko zemalja radi na vakcini, a Rusija tvrdi da je već prozvela.

Ruska vakcina, koju je napravio centar „Gamalej“, biće registrovana 12. avgusta, a prvi će primiti medicinski radnici i stariji stanovnici zemlje, saopštio je zamenik ministra zdravlja Rusije Oleg Gridnjev.

- Vakcina će biti registrovana 12. avgusta. Sada je u toku poslednja, treća faza testiranja. Ispitivanje vakcine je veoma važno. Treba da shvatimo da vakcina mora biti bezbedna. Prvo će se vakcinisati medicinski radnici i starija lica - rekao je Gridnjev.

Ranije je ministar zdravlja Mihail Muraško saopštio da je masovna vakcinacija protiv virusa korona u Rusiji planirana za oktobar.

I američke kompanije rade na razvoju vakcine. Razvoj vakcine američke farmaceutske kompanije „Moderna“ pre dve nedelje ušao je u novu, ključnu, treću fazu kliničkog ispitivanja, u kojoj će učestvovati 30.000 dobrovoljaca na 87 mesta širom Sjedinjenih Država, a kako je saopštio generalni direktor kompanije, rezultati će verovatno biti dostupni na Dan zahvalnosti, 26. novembra.

Ukoliko rezultati budu dobri, američka Agencija za hranu i lekove (FDA) mogla bi po kratkom postupku da odobri primenu vakcine kod ljudi koji su izloženi visokom riziku dok bude razmatrala sveobuhvatno odobrenje, prenosi „Biznis insajder“.